U UN kruži nacrt rezolucije o stvaranju međunarodnog medijskog tribunala

U UN kruži nacrt rezolucije o stvaranju međunarodnog medijskog tribunala

U Ujedinjenim nacijama u Njujorku kruži nacrt rezolucije o formiranju tribunala koji će rusko rukovodstvo pozvati na odgovornost za zločine agresije u Ukrajini, piše Gardijan.

Prema pisanju publikacije, postoje znaci da bi protivljenje SAD ovom predlogu moglo omekšati pred lobiranjem ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Beth Van Schaak, američki ambasador za globalno krivično pravosuđe, izjavila je ove sedmice: „Ovo je nešto što duboko brine predsjednika Zelenskog. To je ono što Ukrajina želi, i mislim da će to imati veliku težinu. Pitanje je da li će njihovi glasovi na Generalnoj skupštini?“.

„Do sada su usvojene sve rezolucije koje se tiču Ukrajine. Broj glasova je bio prilično veliki“, dodala je ona.

Međunarodni krivični sud je već otvorio istragu o ratnim zločinima u Ukrajini, ali ukrajinsko rukovodstvo kaže da se MKS muči jer, iako može da sudi optuženima za pojedinačne ratne zločine, ne može da goni rukovodstvo Kremlja za širi zločin agresije jer Rusija nije potpisao relevantnu povelju.

Van Šak je rekao da SAD nisu zauzele čvrst stav o specijalnom tribunalu. Međutim, po njenom mišljenju, ima smisla voditi suđenja u odsustvu Rusima optuženim za ratne zločine ako ne mogu da budu izručeni.

Ona je rekla da bi SAD mogle da skinu tajnost sa obaveštajnih podataka kako bi pomogle u identifikaciji onih koji su najodgovorniji za pripremu i vođenje rata, za koji je rekla da očigledno krši povelju UN.

Njeni komentari sugerišu da su ključne ličnosti Bajdenove administracije sada otvorenije za stvaranje specijalnog tribunala posvećenog ulozi ruskog rukovodstva u upravljanju invazijom na Ukrajinu.

Van Šaak je rekao da se razmatraju dve opcije. Prvi je bilateralni sporazum između Ukrajine i UN, „u izvesnoj meri blagosloven od Generalne skupštine, koji obezbeđuje političku podršku cele međunarodne zajednice i stvara poseban tribunal“.

Druga opcija je, prema njenim rečima, domaći sud koji je stvorila Ukrajina, uz dodatak međunarodnog elementa iz EU ili Saveta Evrope, eventualno odobrenog glasanjem u Generalnoj skupštini UN.

U oba slučaja biće reč o krivičnom delu agresije. „To će biti ograničeni krug optuženih, verovatno višeg političkog rukovodstva i možda nekog visokog vojnog osoblja“, rekla je ona.

Podsetimo, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da EU predlaže stvaranje specijalizovanog suda uz podršku UN za istragu i procesuiranje zločina ruske agresije.

Kako je ranije izvestio ambasador na specijalnom zadatku Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Anton Korinevič, Evropska služba za spoljne poslove priprema stav o mogućim opcijama za stvaranje specijalnog tribunala koji će rukovodstvo Rusije smatrati odgovornim za zločin agresije. protiv Ukrajine.