Opasnost od majmunskih boginja mala, nema mjesta panici

Opasnost od majmunskih boginja mala, nema mjesta panici

RTCG: U Evropi i u svijetu do sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od posljedica majmunskih boginja, tako da nemamo razloga za paniku, kazao je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ na TVCG dr Adis Martinović iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). On kaže da je sreća i da u Crnoj Gori ne postoji puno ljudi koji putuje u Nigeriju, ili zemlje zahvaćene bolešću, pa je i opasnost mala.

Stručna javnost je, kaže Martinović, znala za majmunske boginje, dok narod nije bio upoznat sa tim jer ga nije bilo kod nas.

U pitanju je, pojašnjava, akutno virusno oboljenje izazvano virusom majmunskih boginja, potnat još od 1958. godine kad je virus prvi put pronađen kod majmuna u Africi, a prvi slučaj kod čovjeka zabilježen je 1970. godine u Africi.

Sada se, kaže, bilježi veći broj zaraženih od prosjeka: „Jednostavno poklopilo se i vrijeme i mjesto, i čovjeku i virusu, našli su se na istom mjestu i došlo je do prenosa“.

U pitanju je, kako je rekao, potpuno drugačija bolest od korone, a karantin koji su najavile Velika Britanija i Belgija, u trajanju od tri sedmice, odnosi se samo na osobe koje su bile u direktnom, bliskom osobom sa oboljelom.

Osnovne karakteristike bolesti su povišena temperatura i izbijanje ospe: „Imaju nekoliko stadijuma, prvi je period inkubacije koji prosječno iznosi od sedam do 14 dana, a može biti od pet do 20 dana. Nakon isteka tog perioda javljaju se simptomi poput povišene temperature, malaksalosti, groznice, bolovi u leđimia, uvećanje limfnih žlijezda i ospa“.

Boginje su, kako je rekao, smrtonosne, a smrtnost u Africi kod zapadnoafričkog soja se kreće oko jedan od odsto, dok u opasnijoj varijanti, kod centralnoafričkog soja, ide i do deset odsto.

„U Evropi i u svijetu još nije zabilježen nijedan smrtni slučaj do sad, tako da nemamo razloga za paniku“, pojasnio je Martinović.

Epidemiološko istraživanje pokazalo je da većina oboljelih su muškarci od 20 do 40 godina: „Karakteristično je da su ugroženi homoseksualci“.

Postoji, kaže, teorija da su dvije žurke u Belgiji i Portugalu odgovorne za epidemiju.

„Naša je sreća da nemamo puno osoba koje putuju u Nigeriju, ili zemlje koje su najzahvaćenije, tako da je opasnost mala, a i SZO je dala procjenu da je vrlo mali rizik za opštu populaciju, osim rizičnih grupa“, istakao je Martinović.

Najbolja prevencija je izbjegavanje kontakta sa oboljelim ili sumnjivim kontaktima.

Ostavite odgovor