Otkriveni ‘najgori’ vozači u Evropi

Otkriveni ‘najgori’ vozači u Evropi

Novo istraživanje je pokazalo da 79% njih ima negativno mišljenje o svojim kolegama vozačima — dok se, naravno, 97% njih ponosi svojom odličnom vožnjom.
Anketu od 12.400 Evropljana u martu 2022. naručio je francuski Vinci Autoroutes, koji upravlja francuskim autoputevima. Sprovela ga je anketna kompanija Ipsos, koja je najmanje 1.000 ljudi u svakoj od 11 zemalja pitala o njihovim sopstvenim vozačkim navikama i navikama njihovih kolega vozača, u zemlji i inostranstvu.
Po izgledu, vozače na odmoru čeka šok. Neverovatnih 42% Poljaka je reklo da je vožnja „svaki čovek za sebe” (u poređenju sa samo 7% Španaca), dok je četvrtina Britanaca tvrdila da nije ista osoba za volanom kao ispred njega.
Istraživanje takođe uzima nacionalne stereotipe i — često — smatra da su istiniti. Samo 16 odsto italijanskih vozača reklo je da su njihovi kolege Italijani bili ljubazni, dok 14 odsto francuskih vozača smatra da su francuski vozači pod stresom.
Istini za volju, Britanci su izgledali najsamozatajniji, računajući da je samo 68% njihovih kolega vozača obratilo pažnju, a manje od polovine bili su mirni i ljubazni.
Međutim, kada je u pitanju suđenje drugim nacijama, stvari su izgledale malo drugačije. Nemci — poznati po svojim hiper-brzim autoputevima — odlučili su da je samo 30 odsto vozača drugih zemalja agresivno, a još manje neodgovornih.
Najmanje su osuđivali Španci i Britanci, od kojih je 70% imalo nešto negativno da kaže o svojim prijateljima u kontinentalnoj Evropi. To zvuči puno, dok ne čujete za ostale.
Ako ovog leta idete u Grčku, možda ćete želeti da se dobro naspavate i popijete kafu pre nego što krenete na put da biste bili sigurni da ste u vrhunskoj formi. Grci su bili najkritičniji prema vozačkim navikama drugih nacija, pri čemu je 91% njih koristilo negativne opise svojih vršnjaka.
Rekavši to, oni su takođe bili na vrhu po samoprijavljenom „neuljudnom ponašanju“ u sopstvenim automobilima, pri čemu je samo polovina prijavila psovke, trube, preticanje na pogrešnoj strani puta ili iskakanje iz automobila da bi razgovarali sa drugim vozač. Oni su takođe bili zemlja koja će najverovatnije imati ‘dosadni’ automobil ispred. Zato držite te oči u retrovizoru ako planirate putovanje u Grčku ovog ljeta — ili razmislite o Slovačkoj, koja je zauzela poslednje mijesto u tabeli.
Grčka je takođe na vrhu liste vozača koji koriste svoje telefone tokom vožnje, pri čemu 77% priznaje da telefonira, a 83% navodi da koristi svoj pametni telefon za volanom. Španija se nalazi na dnu ove tabele, sa 62% koji koriste svoje pametne telefone tokom vožnje.
Grčka je takođe postigla najviši rezultat u opasnoj vožnji, sa oko trećine vozača koji je priznao ponašanje poput prebrze vožnje, preskakanja crvenog svetla, neusporavanja radi radova na putu i ​​nedržanja bezbjednog rastojanja između automobila.
U međuvremenu, samo 20% Grka moglo je da sakupi bilo šta pozitivno da kaže o vozačima drugih nacija, dok je Velika Britanija ponovo na vrhu liste, a 50% je reklo lepe stvari o svojim rivalima.
Istraživanje nije jedina noćna mora sa kojom se suočavaju turisti u Evropi ove godine. „Karmagedon“ podiže stope iznajmljivanja automobila na rekordno visoke, dok se u Velikoj Britaniji i dalje dnevno otkazuje desetine letova.

CNN