Kim Kardašijan kažnjena sa milion dolara zbog promocije kriptovaluta

Kim Kardašijan kažnjena sa milion dolara zbog promocije kriptovaluta

Duga lista poznatih ličnosti koje promovišu kriptovalute upravo je postala kraća. Kim Kardašijan je zabranjeno da to uradi tri godine — i platiće kaznu od milion dolara — da bi namirila federalne optužbe da je preporučila kripto obezbjeđenje svojim 330 miliona pratilaca na Instagramu, a da nije jasno dala do znanja da je za to plaćena.

Zvezda rijaliti TV-a takođe mora da se odrekne 250.000 dolara koje joj je plaćeno za objavu na Instagramu o Ethereum Mak tokenima, plus kamate, prema sporazumu Komisije za hartije od vrednosti objavljenom u ponedeljak.

Kardašijan je najnovija slavna ličnost koja se uplela u propise koji zahtevaju potpuno otkrivanje od strane ljudi koji su plaćeni da promovišu finansijske proizvode.

Godine 2020., glumac Stiven Sigal pristao je da plati više od 300.000 dolara kao deo slične nagodbe sa SEC-om, koji mu je takođe zabranio da promoviše investicije na tri godine.

U 2018. SEC je izmirio optužbe protiv profesionalnog boksera Floida Maiveathera Jr. i muzičkog producenta DJ Khaleda zbog toga što nisu otkrili uplate koje su primili za promovisanje ulaganja u digitalnu valutu.

Mnoge poznate ličnosti i sportisti redovno promovišu kriptovalute putem reklama na TV-u i na mreži na načine koji ne krše nijedan zakon. Met Dejmon, Tom Brejdi, Ris Viterspun i Gvinet Paltrou su među onima koji su svoju slavu iskoristili da šire entuzijazam za kriptovalute.

Predsjednik SEC-a Geri Gensler rekao je u saopštenju da nagodba Kardašijan „služi kao podsetnik slavnim ličnostima i drugima da zakon od njih zahtjeva da otkriju javnosti kada i koliko su plaćeni za promovisanje ulaganja u hartije od vrijednosti“.

Gensler je takođe iskoristio nagodbu koja je privukla pažnju u ponedeljak sa slavnom ličnošću kao priliku da obrazuje javnost, objavljujući duhovit Jutjub video koji upozorava na potencijalne zamke saveta za investiranje koje daju bogati i slavni.

SEC je saopštio da je Kardašijan pristala da sarađuje sa istragom koja je u toku, iako nije dala nikakve detalje o tome šta je ta istraga.

Advokat Kardašijan, Patrik Gibs, rekao je da je ona „u potpunosti sarađivala sa SEC-om od samog početka i da je i dalje spremna da učini sve što može da pomogne SEC-u po ovom pitanju“.

Iako je Kardašijan dobro poznata po svojoj ulozi u TV seriji „Kardašijanki“, ona je takođe uspešna poslovna žena sa brendovima odeće i nege kože.

Vrednost mnogih kriptovaluta je porasla tokom pandemije usred pomame za visoko špekulativnim ulaganjem. Nedavno, usred pada ukupnog tržišta, vrijednost mnogih kriptovaluta je pala.

Bitcoin je izgubio više od polovine svoje vrednosti u 2022. godini, pao je na oko 19.000 dolara u ponedeljak. Ethereum Mak token koji je Kardašijan promovisao pao je u vrednosti za više od 90% od svog vrhunca prošlog maja.

Nakon divljih promena u procenama vrednosti kriptovaluta i razotkrivanja desetina prevara, kripto industrija je pod sve većim nadzorom SEC-a i Kongresa. Dvopartijski predlog prošlog meseca bi preneo regulatorna ovlašćenja za bitkoin i eter, dve popularne kriptovalute, Komisiji za trgovinu robnim fjučersima.