Rusija je od prodaje ukradenog žita iz Ukrajine zaradila najmanje 530 miliona dolara

Rusija je od prodaje ukradenog žita iz Ukrajine zaradila najmanje 530 miliona dolara

Uz pomoć lažne kompanije i skrivanja geolokacije brodova, Rusija je uspjela da ukrade žito iz Ukrajine u ukupnoj vrijednosti od najmanje 530 miliona dolara, što se može klasifikovati kao ratni zločin, navodi se u zajedničkoj istrazi AP-a i PBS-a.

Istraga se zasniva na analizi satelitskih snimaka, podataka sa brodskih transpondera, dokumenata, objava na društvenim mrežama, kao i svedočenja poljoprivrednika i predstavnika transportnih kompanija.

Ukupno, AP je uspeo da utvrdi umješanost više od tri desetine plovila u krađu ukrajinskog žita, koja su izvršila više od 50 putovanja za izvoz žita sa rusko okupiranih teritorija Ukrajine u Tursku, Siriju, Liban i druge zemlje.

Jedan od primjera je ruta laodikijskog broda. U Melitopolju je 9. jula utovaren kamion žitom, koji je stigao u luku Feodosija na Krimu. Tamo je pretovaren u „Laodikiju”, nakon čega je sa isključenim transponderom odvezen u Libiju i Siriju.

Prema dokumentima, polazna tačka „Laodikije“ bio je ruski Kavkaz. Ali tamošnja luka je previše plitka za tako veliki brod, umesto toga Feodosija (gde je primećena na satelitskim snimcima) je taman.

Laodikeja je jedno od tri plovila u vlasništvu sirijske državne kompanije Siriamar Shipping, koja je pod sankcijama SAD od 2015. godine. Ovi brodovi su obavili najmanje 10 letova od okupirane obale Ukrajine do Sirije, Libije i Turske.

Pored sirijske kompanije, u krađu žita iz Ukrajine umešana je i ruska državna „Ujedinjena brodograditeljska korporacija“, koja snabdeva rusku mornaricu brodovima i podmornicama. Preko svoje podružnice Crane Marine Contractor, nabavila je tri broda koja su obavila ne manje od 17 putovanja iz okupirane Ukrajine do Turske i Sirije.

Tako je plovilo „Mihail Nenašev” sa isključenim transponderom isplovilo iz Sevastopolja i 25. juna stiglo u tursku luku Djortiol i istovarilo žito. Pristanište na koje je brod stigao pripada turskoj kompaniji u vlasništvu Viktora Rašnjikova, ruskog oligarha bliskog Putinu. Prema dokumentima, „Mihail Nenašev”, kao i „Laodikija”, na Kavkazu je bio natovaren žitom.

U nekim slučajevima, satelitski snimci su zabeležili kako ruski brodovi pretovaruju žito drugima samo na moru – u blizini obale Krima koju je okupirala Rusija. Ovo se dešava prilično retko i, po pravilu, ukazuje na želju da se sakrije poreklo tereta.

Prema istrazi AP i PBS, kupac ukradenog ukrajinskog žita je možda bila Turska. Već pomenuti „Laodikija” i „Mihail Nenašev” ponekad su stizali u luke i liftovima u vlasništvu državne strukture – Savjeta za žito Turske.

U junu su turske vlasti tvrdile da ozbiljno shvataju izveštaje o ukradenom ukrajinskom žitu koje je stiglo u zemlju, ali nisu našle dokaze koji bi to potkrijepili. Ali tek prošle nedelje Republika Azerbejdžan je snimila brod „Matros Koška“, koji je prema dokumentima trebalo da bude ukrcan na Kavkazu, a zapravo je to učinio u luci Sevastopolj.