Zbog velike količine otpada suženo korito Lima, ugrožena domaćinstva

Zbog velike količine otpada suženo korito Lima, ugrožena domaćinstva

Lim je jedna od najljepših rijeka i to ne samo u Crnoj Gori već i šire, ali unazad više od deceniju mnogi se trude da joj taj epitet naruže i bacajući u njeno korito sve i svašta pretvore je u „plutajuću deponiju“.

U mjestu Konatari, na dijelu magistralnog puta Bijelo Polje- Prijepolje, u blizini Graničnog prelaza Dobrakovo, devastacija rijeke Lim prijeti da dovede u opasnost nekoliko kuća. Naime, na dijelu pored magistrale i od mosta u Konatarima, uzvodno, koji vodi prema naselju Gubavač i dalje prema Mjesnoj zajednici Bistrica, gdje je u toku realizacija kapitalnog državnog projekta „Đalovića pećina“, Lim je bukvalno zatrpan otpadom.

Kako tvrdi mještanka Julka Konatar količine otpad u Limu prijete da promijene tok rijeke i stvore problem koji može ozbiljno da ugrozi okolne kuće i imanja.

– Postojao je ovdje ranije stari žičani most, a onda, kako i vremenu u kojem napredujemo i treba, izgrađen je moderan most Konatari-Gubavač, po svim predviđenim standardima. Ipak, Lim sada teče tamo gdje nikada nije tekao. Odlaganjem betonskog i drugog otpada u rjeku suženo je korito Lima za dvadesetak metara i promijenjen mu tok. Tražili smo pomoć, o svemu obavještavali nadležne institucije ali niko ni prstom nije mrdnuo. Mi smo onda samoinicijativno postavljali nasip i prepreke na obali Lima i ispod mosta da zaštitimo svoja imanja i kuće – priča Julka Konatar i dodaje da je najviše problema bilo kada su obilne kiše i kada se vodostaj Lima enormno poveća.

– Nekoliko puta voda je dolazila na prag naših kuća, a u posljednje vrijeme stanje je postalo prosto nepodnošljivo, bolje rečeno opasno, jer se sa druge strane Lima, bliže Gubavču, preko puta naših kuća, u rijeku odlaže otpad čvrstog karaktera, odnosno betonske ploče i slične stvari. To se dešava često, na dužini od oko 150 metara. Smatramo da je pod naletom toga otpada, Lim promijenio svoj tok i krenuo prema našim kućama. Zato smo opet tražili intervenciju nadležnih inspekcijskih organa, a onda i Opštine Bijelo Polje ali niko nište ne preduzima- navdi Konatar.

Ona kaže da se betonski otpad i dalje odlaže sa druge strane Lima , te da je nakon njihovih apela upućenih raznim inspekcijama, to rađeno pod okriljem noći.

Nažalost, neprimjerena devastacija Lima dešava se pred očima onih koji bi trebalo da brinu da tako ne bude. Prije svega raznih inspekcija, ali i ekoloških organizacija, koje se istina sporadično, dosta sramežljivo čuju kada se uništavaju korito i obale Lima.

Iz Opštine Bijelo Polje na pritužbe mještana Konatra o nepropinsom odlaganju čvrtog otpada i šuta u korito rijeke Lim ogovaraju: „Uputićemo stručne službe kako bi obišle teren i utvrdile problem“.

Betonska brana pomogla bi u sprečavanju poplava

Julka Konatar ističe da su nakon poplava, koje su bjelopljosku opštinu zadesile u januaru ove godine, imali grdnih nevolja.

– Lim se izlio prema našim kućama i plavio sve. Došala je voda do kuća. I opet smo morali sami da se snalazimo i spasavamo. Danju i noću postavljali smo utvrde kako bi se zaštitili od naleta Lima i nekako smo uspjeli da se odbranimo,a šta dalje, šta kada opet budu poplave – pita se Konatar i ističe da se mora nešto konkretno uraditi.

– Lokalna uprava mora zabrani odlaganje betonskog i drugog otpada u Lim, a sa ove naše strane mora se postavi betonska brana-poručuje Konatar.