Zaplijenjeno 1,5 miliona evra u gotovini u slučaju korupcije u Evropskom parlamentu

Zaplijenjeno 1,5 miliona evra u gotovini u slučaju korupcije u Evropskom parlamentu

Belgijski istražitelji pronašli su više od 1,5 miliona evra u gotovini tokom pretresa u vezi sa istragom o korupciji u Evropskom parlamentu.

Ovu informaciju Politiku je potvrdio portparol belgijskog tužilaštva, piše „Evropska istina“.

Tužilaštvo je u ponedeljak saopštilo da je na tri mesta zaplenjeno „nekoliko stotina hiljada evra”: 600.000 evra u kući osumnjičenog, 150.000 evra u stanu evropskog poslanika i „nekoliko stotina hiljada evra” u koferu u hotelu u Brisel.

Kako navodi belgijski list Le Soir, koji je prvi objavio iznos veći od 1,5 miliona evra, otac bivše potpredsednice Evropskog parlamenta Eve Kajli priveden je u hotelu Sofitel na Place Jourdain u evropskom kvartu. Brisel.

Mediji su preneli i da je otac imao kofer sa gotovinom, a verovatno je pokušao da pobegne pošto je dobio upozorenje o racijama saučesnika.

Podsetimo, u Briselu i okolini su 9. decembra izvršeni pretresi i hapšenja u okviru istrage o delovanju „zločinačke organizacije, korupcije i pranja novca”.

Kasnije se saznalo da su u okviru istrage uhapšeni jedna od potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kajli i bivši evroposlanik iz Italije Pjer Antonio Panceri. U nedelju su četiri osobe umešane u slučaj, uključujući Kajli i Panzerija, privedene. Pored toga, Kajlinu imovinu je zamrznula Grčka, njena matična zemlja.

U vezi sa istragom, Evropski parlament je suspendovao glasanje o davanju bezviznog režima sa EU građanima Katara.

Evropski parlament je sa funkcije smjenio i potpredsjednicu Kajli, koja je osumnjičena za korupciju.