Za legalizaciu objekata Aco Đukanović podnio zahtjev

Za legalizaciu objekata Aco Đukanović podnio zahtjev

Na ime Mila Đukanovića, odlazećeg predsjednika Crne Gore, nikšićkom Sekretarijatu za uređenje prostora i zaštitu životne sredine u 2018. godini nije podnijet zahtjev za legalizaciju objekata u naselju Kočani. Tome Sekretarijatu, međutim, tokom te godine, za legalizaciju objekata u Kočanima obratio se njegov brat.

To je “Vijestima” rekao predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković. Dodao je i da je Đukanović u Kočanima izgradnjom ograde uzurpirao parcele koje se nalaze na državnoj zemlji.Građevinsko-urbanistička inspekcija resora ekologije, prostornog planiranja i urbanizma 4. aprila donijela je rješenje prema kojem se odlazećem predsjedniku naređuje da u roku od 20 dana u Kočanima poruši dva objekta od 170 i 89 kvadratnih metara.

U rješenju inspektora Aleksandra Todorovića piše da je razlog za rušenje taj što su objekti izgrađeni suprotno važećem prostorno-urbanističkom planu (PUP) Opštine Nikšić, odnosno jer se nalaze u zoni “Zeleni zaštitni pojas”, da “zaštitni pojasevi mogu biti isključivo sanitarno-higijenskog karaktera ili zeleni zaštitni pojasevi”, te “da se u dijelu zaštitnog pojasa ne navodi mogućnost gradnje bilo kakve vrste stambenih objekata”.

U ime Đukanovića, medijima je u srijedu odgovor dostavila advokatica Neda Ivović. U odgovoru se navodi da je za imanje u Kočanima zahtjev za legalizaciju nikšićkom Sekretarijatu predat 2018. i da je taj Sekretarijat donio i rješenja o prekidu iniciranih postupaka do donošenja plana generalne regulacije Crne Gore.

Navedeno je i da je u avgustu 2020. godine glavni gradski arhitekta Opštine Nikšić izdao potvrdu o podnijetim zahtjevima (UP/Io broj 20-350- 467, od 7. avgusta 2020).Predsjednik nikšićke SO problematizovao je juče i, kako tvrdi, nelegalnu ogradu Đukanovića u Kočanima.

Vuković je kazao da je Đukanović “izgradnjom objekta – ograde, uzurpirao parcele koje se nalaze u državnom vlasništvu”. Građevinska inspekcija u rješenju o rušenju ne pominje ogradu.Kako je rekao, “nije korišćena mogućnost naplate naknade za urbanu sanaciju”.Imovina koju Đukanović tada nije prijavio, nije 2019. doticala njegove političke oponente.

Na inicijativu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora i Organizacije KOD, ASK je kasnije utvrdio da Đukanović nije prekršio zakon time što nije prijavio imovinu u Kočanima.