Vučić: Srbija ima dokumente sedam novih država o povlačenju priznanja Kosova

Vučić: Srbija ima dokumente sedam novih država o povlačenju priznanja Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne planira da promeni stav da je Kosovo Srbija i naveo da se u fioci ministra spoljnih poslova nalaze dokumenta sedam novih država o povlačenju priznanja nezavisnosti.

Na konferenciji za novinare u Predsjedništvu, Vučić je rekao da su predstavnici Prištine radili aktivno na tome da neke velike zemlje Afrike i Azije priznaju Kosovo ali da ni Beograd nije sedeo skrštenih ruku pa je sada broj novih zemalja koji su povukli priznanje sa četiri povećan na sedam.

„Kada bude trebalo obelodanićemo“, rekao je on.

Na pitanje kako komentariše zahtev specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da se zaboravi narativ po kojem je Kosovo Srbija, Vučić je rekao da on nema ni prava ni želje da to zaboravi.

„Kao predsjednik niti mogu niti želim da zaboravim da je Kosovo Srbija. Ali reč je o korektnom čoveku koji predstavlja američku politiku. Šta očekujete od njega? To je neka novost? Pa to nam (iz Amerike) govore već 23 godine“, rekao je Vučić.

On je rekao da ne treba od Amerike očekivati da promeni stav o nezavisnosti Kosova kao i da od toga ne treba praviti famu, jer su to svi znali.

„Ali rečeno je da će sada tema biti i Zajednica srpskih opština. Ne znamo kada, jer je u Prištini očigledno problem sa tim, ali i to je ipak pomak. Nemam problem da pričamo o Otvorenom Balkanu, ali ne možete da nam oduzmete pravo da mislimo da Srbi sa Kosova pripadaju Srbiji. Mi mislimo tako i zato i imamo dijalog“, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u narednih nekoliko dana očekuje odgovor EU na predlog Beograda po kom bi Srbima sa Kosova i Metohije bilo omogućeno da sa srpskim ličnim kartama ulaze i izlaze sa Kosova.

Vučić je kazao da Srbi sa Kosova i Metohije „ne mogu da pripadaju viznom režimu“.

„Nama je važno da svaki Srbin iz Leposavića, Kosovske Mitrovice, Gračanice može da udje na Kosovo i Metohiju i da izadje sa dokumentima Republike Srbije. Ako nam to garantuju iz EU, jedan problem smo rešili“, kazao je Vučić u obraćanju gradjanima.

Navodeći da oko registarskih tablica „očigledno nema nikakvog dogovora“, Vučić je kazao da će pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) ubuduće biti preduslov razgovora sa Prištinom o bilo kom pitanju.

„ZSO na sto ako uopšte želite da razgovaramo o bilo čemu. Nemojte da gubite vreme na priče oko priznanja, o tome neću ni da pričam. Uvek smo spremni za razgovor i kompromisna rešenja ali su priče o medjusobnom priznanju besmislene“, kazao je Vučić.

Ocijenio je da se kriza na Kosovu i Metohiji „produbljuje“ ali i da je važno da Srbija reaguje staloženo i da ne bude proglašena krivom za propast pregovora.

„Naši razgovori sa kosovskim Albancima bili su vrlo neuspešni, sa posrednicima iz EU i SAD izuzetno teški i na kraju smo došli do toga da se ni oko čega ne slažemo u vezi priznanja“, rekao je Vučić.

Najavio je da će u Beogradu uskoro biti održana „velika sesija“ inicijative Otvoreni Balkan kojoj će prisustvovati premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski.

„Doći će od 1. septembra i ministri spoljnih poslova Turske i Madjarske. Biće to promocija Beograda ali i Otvorenog Balkana, našeg zajedništva, ne mogu reći jedinstva, već zajedništva i pogleda u budućnost“, kazao je predsjednik Srbije.