Volstrit pao u ponedeljak

Volstrit pao u ponedeljak

Volstrit je pao u ponedeljak pošto su investitori zabrinuti zbog okupljanja Federalnih rezervi SAD kasnije ove nedelje u Džekson Holu u Vajomingu, za koje se očekuje da će ojačati snažnu posvećenost centralne banke suzbijanju inflacije.

Svih 11 sektorskih indeksa S&P 500 su pali, predvođeni diskrecionim pravom potrošača (.SPLRCD), padom od 2,7%, nakon čega je usledio gubitak od 2,6% u komunikacionim uslugama (.SPLRCL).

Amazon (AMZN.O) i Nvidia (NVDA.O) su pali za više od 3%, dok su Microsoft (MSFT.O) i Tesla (TSLA.O) izgubili više od 2% kako je referentni 10-godišnji prinos američkog trezora porastao preko 3% po prvi put od 21. jula.

Tehnološke i druge akcije sa većim rastom često padaju kada prinosi na obveznice rastu. Nakon što je letnji skup na Vol Stritu završen prošle nedelje, S&P 500 (.SPKS) ostaje u padu za oko 13% do sada u 2022. godini.

Indeks volatilnosti CBOE (.VIKS), merač straha na Volstritu, porastao je na 23,8, najviši u poslednje dvije nedjelje.

Fokus je na govoru predsednika Fed-a Džeroma Pauela u petak na konferenciji za centralno bankarstvo u Džekson Holu za dalje naznake o tome koliko će Fed verovatno biti agresivan sa budućim povećanjem kamatnih stopa.

„Pauel će pokušati da zvuči kao jastreb da smanji inflatorna očekivanja i pooštri finansijske uslove. Tako da će to najverovatnije biti negativan katalizator za tržište“, upozorio je Džej Hetfild, glavni direktor za investicije u Infrastructure Capital Management u Njujorku.

Fed će verovatno povećati kamatne stope za 50 baznih poena u septembru, smatraju ekonomisti koje je anketirao Rojters.

Međutim, trgovci su podeljeni između povećanja od 50 baznih poena i povećanja od 75 baznih poena od strane centralne banke, čak i kada je nekoliko kreatora politike nedavno odustalo od očekivanja golubljeg obrta i naglasilo posvećenost Fed-a borbi protiv inflacije. FEDVATCH

Investitori će takođe tražiti detalje o planovima Fed-a da smanji svoj bilans stanja od skoro 9 biliona dolara, što je proces koji je započeo u junu. U popodnevnom trgovanju, S&P 500 je pao 2,05% na 4.141,80 poena.

Strahovi od usporavanja pogodili su tržišta širom sveta. Kineska centralna banka smanjila je u ponedeljak neke ključne kamatne stope na pozajmice u pokušaju da podrži usporavanje ekonomije i stambeni sektor pod stresom.

Takođe, zbog negativnog raspoloženja na Volstritu, evropske akcije su pale nakon što je ruski Gazprom (GAZP.MM) prošle nedelje rekao da će zaustaviti isporuke prirodnog gasa Evropi na tri dana krajem avgusta.

AMC Entertainment Holdings Inc (AMC.N) je oslabio za 39% nakon što je lista preferencijalnih akcija lanca bioskopa počela da se trguje, a njen rival Cinevorld Group (CINE.L) sa sedištem u Velikoj Britaniji upozorio je na mogući bankrot.

Signifi Health Inc (SGFI.N) je skočio za 32% nakon izveštaja u nedelju da UnitedHealth Group Inc (UNH.N), Amazon.com Inc (AMZN.O), CVS Health Corp (CVS.N) i Option Care Health Inc ( OPCH.O) su se nadmetali za preuzimanje kompanije.