Rusija, Iran i Azerbejdžan postižu sporazum o olakšavanju trgovine

Rusija, Iran i Azerbejdžan postižu sporazum o olakšavanju trgovine

Moskva, Teheran i Baku potpisali su memorandum o olakšavanju tranzita robe, objavila je ruska trgovinska misija u Iranu u saopštenju objavljenom na svom Telegram kanalu u ponedeljak.

„U Teheranu je 22. avgusta potpisan memorandum između Rusije, Irana i Azerbejdžana o olakšavanju tranzitnog transporta. Ovaj dokument treba da doprinese pojednostavljenju i ubrzanju carinskih procjedura za spoljnotrgovinske učesnike“, navodi se u saopštenju.

Trenutno, glavna kopnena ruta za tranzit tereta iz Irana u Rusiju prolazi kroz Azerbejdžan. Ovo je deo takozvanog međunarodnog transportnog koridora sever-jug, 7.200 kilometara dugog multimodalnog tranzitnog sistema koji povezuje brodske, željezničke i drumske rute za kretanje tereta između Indije, Irana, Azerbejdžana, Rusije, Centralne Azije. , i Evropa.

Iako je koridor postojao još u sovjetsko vreme, njegovo dalje razvijanje dobija novootkrivenu važnost u svetlu činjenice da su zapadne sankcije primorale Rusiju da prebaci svoje trgovinske rute iz Evrope u Aziju i Bliski istok.

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak izjavio je u maju da je trgovinski promet između Irana i Rusije prošle godine porastao za 81 odsto, dostigavši skoro 4 milijarde dolara. U prvom kvartalu 2022. obim je nastavio da raste, skočivši za više od 10% u odnosu na prethodni kvartal,prenosi RT.