Vlada Ukrajine je najavila otvaranje novog kontrolnog punkta na granici sa Rumunijom

Vlada Ukrajine je najavila otvaranje novog kontrolnog punkta na granici sa Rumunijom

Za dvije nedelje trebalo bi da proradi novi punkt na ukrajinsko-rumunskoj granici – „Krasnojlsk – Vikovu de Sous”, prenosi „Evropska istina“, o tome je Telegram obavjestio zamjenik ministra infrastrukture Ukrajine Mustafa Najjem.

„Krasnojlsk je dugoročna gradnja. Radovi su ovde počeli još 2015. godine, prestali godinu dana kasnije, a gradnja je skoro zamrznuta poslednjih šest godina“, objasnio je on.

Prema riječima Najma, pregovori o otvaranju kontrolnog punkta sa rumunskom stranom nastavljeni su tek u ljeto ove godine.

„Na punktu su danas postavljeni transparenti Dobro došli u Ukrajinu. Ovo je završna faza rekonstrukcije. Ostalo je još malo da se uradi na povezivanju komunikacija i postavljanju radnih mesta za kolege iz carine i granične službe. Skoro smo završili. našeg rada, čekamo završetak posla od strane naših rumunskih kolega, kojima još treba vremena da sa naše strane uredimo put i infrastrukturu“, rekao je zamjenik ministra.

Saopšteno je da će kontrolni punkt biti operativan u fazama. Prvo će biti otvoren prolaz za putnička vozila, kasnije će ići prazna teretna vozila, a u budućnosti bi Krasnoilsk trebalo da postane punopravni teretni prelaz.

Otvaranje kontrolnog punkta trebalo bi da rastereti sadašnji punkt Porubne-Siret, koji trenutno ima duge redove zbog aktivnog protoka kamiona ka rumunskim lukama.

Podsetimo, vlada je u julu obećala niz mera za smanjenje redova na granici sa Rumunijom, posebno otvaranje dva puna teretna punkta do kraja jeseni.