Ukrajina je poligon za testiranje zapadnog naoružanja – ministar odbrane

Ukrajina je poligon za testiranje zapadnog naoružanja – ministar odbrane

Sukob u Ukrajini daje zapadnim proizvođačima oružja priliku da vide koji proizvodi su najbolji u pravoj borbi protiv Rusije, rekao je ministar odbrane zemlje.

„Imamo teren za borbena ispitivanja u Ukrajini tokom ovog rata“, objasnio je Aleksej Reznikov. „Imamo osam različitih artiljerijskih sistema od 155 mm na terenu… tako da je to kao takmičenje između sistema“ da vidimo koji će se pokazati najboljim.

Komentari su došli u intervjuu Politiku objavljenom u utorak. Ideju o poligonu ranije je izneo Reznikovov zamenik Vladimir Gavrilov, koji je tvrdio da neki američki odbrambeni izvođači postavljaju svoje prototipove u Ukrajini.

Kijev očekuje da će vojna pomoć članica NATO-a nastaviti da priliva u zemlju godinama i želi da ima više koristi od nje, rekao je Reznikov. Na primer, Ukrajina bi mogla da započne zajednička preduzeća sa Poljskom, Velikom Britanijom ili Nemačkom za proizvodnju oružja.

„Moramo da razvijemo industriju UAV (bespilotne letelice) ne samo za letelice, već i na kopnu i u moru, jer je to budućnost” ratovanja, primetio je on.

Takođe je bio skeptičan u pogledu ograničenja pod kojima ukrajinske pristalice isporučuju oružje Kijevu. Kako se odvijao sukob sa Rusijom, SAD i njeni saveznici su više puta preispitivali ranije odluke da ne šalju teže naoružanje, istakao je ministar odbrane.

„Zaista sam optimista da su tenkovi Abrams mogući u budućnosti i siguran sam da će borbeni avioni poput F-16, F-15 ili Gripena iz Švedske takođe biti mogući“, rekao je on.

Vašington je u početku bio nesklon da pruži smrtonosnu pomoć Ukrajini iz zabrinutosti da bi Rusija to smatrala eskalacijom, ali je postepeno preispitao i isporučio sve sofisticiranije oružje, što Reznikov vidi kao povoljan trend.

Zapadni zvaničnici su naveli logističke probleme sa obukom ukrajinskih pilota i održavanjem borbenih aviona među razlozima zašto Ukrajina ne može da dobije F-16 ili F-15. Ali prema izveštajima medija, Kijev bi ih mogao dobiti na duge staze.

Reznikov je rekao da su evropski saveznici u NATO-u u svojim odlukama o pomoći gledali na SAD, tako da je na Vašingtonu da poveća prednost.

„Nakon što prvi Abrams [stigne] siguran sam da ćemo imati leoparde, mardere i druge tipove teških oklopnih vozila poput tenkova“, rekao je on za novinsku kuću.

Među oružjem koje su SAD nedavno odredile za Ukrajinu su NASAMS sistemi protivvazdušne odbrane. Vašington takođe navodno razmatra da pošalje neke stare rakete zemlja-vazduh HAVK koje je uskladištio da vidi da li su i dalje efikasne.