Više članica EU govori protiv predložene zabrane turista iz Rusije

Više članica EU govori protiv predložene zabrane turista iz Rusije

Kipar i Portugal odbijaju da podrže predlog nekoliko drugih zemalja EU o zabrani ruskih turista, kao deo sankcija protiv Moskve zbog sukoba u Ukrajini.

„Portugal veruje da je osnovni cilj sankcija kažnjavanje ruske ratne mašinerije, a ne ruskog naroda“, navodi se u saopštenju portugalskog ministarstva spoljnih poslova za novinski sajt ECO u petak.

Kornelios Korneliu, generalni sekretar kiparskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je da se njegova zemlja takođe protivi opštoj zabrani ruskih putnika. „To bi bila odluka u pogrešnom pravcu“, rekao je Konreliu za magazin Politiko u petak. „Verujemo u kontakte među ljudima.”

Kipar ima znatan broj stanovnika koji govore ruski, od kojih oko 50.000 živi u južnom gradu Limasolu, navodi Politico.

„Ne bi trebalo da sprečavamo ove zajednice da dođu u kontakt sa porodicama i prijateljima“, rekao je Korneliu. „Glavno oružje je evropsko jedinstvo i naši partneri treba da poštuju osetljivost drugih po ovom pitanju.

Grčka je suspendovala izdavanje viza Rusima krajem juna, ali je nastavila sledećeg meseca. Kao i Kipar, Grčka je popularna turistička destinacija za Ruse, a, kako navodi Politico, Atina se takođe protivi potpunoj zabrani ruskih posjetilaca.

Nekoliko zemalja EU, uključujući Češku Republiku, Poljsku, Letoniju, Estoniju i Finsku, zalažu se za zabranu šengenskih viza za Ruse širom EU. Estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu rekao je ovog mjeseca TV kanalu ERR da ruski građani „svojom pasivnošću snose moralnu odgovornost“ za postupke svoje vlade i da je „potpuno moralno neprihvatljivo“ dozvoliti Rusima da putuju kao turisti u Evropu tokom sukob Rusije i Ukrajine.

Taj stav je odbacio njemački kancelar Olaf Šolc, koji je rekao da EU ne bi trebalo da zatvara svoja vrata svim ruskim državljanima. „Važno nam je da shvatimo da ima mnogo ljudi koji beže iz Rusije jer se ne slažu sa ruskim režimom“, rekao je Šolc novinarima tokom posete Norveškoj ove nedelje.

O tome će se razgovarati na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Pragu 31. avgusta.