Umire Just Fontaine, koji je postigao 13 golova na Svijetskom prvenstvu 1958

Umire Just Fontaine, koji je postigao 13 golova na Svijetskom prvenstvu 1958

Preminuo je Just Fontaine, velikan francuskog fudbala koji je postigao rekordnih 13 golova na Svetskom prvenstvu 1958. godine. Imao je 89 godina.

Fontejnov bivši klub Rems objavio je njegovu smrt u sredu.

Fontenu je trebalo šest utakmica da ostvari svoj podvig na Svetskom prvenstvu 1958. u Švedskoj, kada je u poslednjem trenutku bio uključen u reprezentaciju Francuske.

Ulaskom na turnir, Fonten, rođen u Maroku, bio je malo poznat napadač van francuske lige. Ipak, mučio je protivnike svojom brzinom i završnim dodirom – pa čak i tuđim čizmama. Morao je da pozajmi par bitve nakon što je oštetio sopstvene čizme u vežbanju.

Fonten je postigao četiri gola u utakmici za treće mesto protiv Zapadne Nemačke, ali je mogao i pet da je izveo jedanaesterac.

Najbolji strelac na Svetskom prvenstvu sada dobija Zlatnu kopačku. Fontaine je postavio rekord kada FIFA nije dodelila posebnu nagradu za najboljeg strelca turnira.

„Da pobedim moj rekord? Mislim da se to nikada ne može učiniti“, rekao je Fontaine za Asošijeted pres u intervjuu 2006. „Osoba koja želi da me pobedi ima ogroman zadatak, zar ne? Mora da postigne dva gola po utakmici u sedam utakmica.”

Igrajući u danima kada nije bilo dozvoljenih zamena, Francuska je u polufinalu izgubila sa 5-2 od brazilskog tima u kojem je igrao 17-godišnji Pele.

Fonten, koji je davao gol na svakom meču, doneo je Francusku rano vođstvo prvim golom koji je Brazil dozvolio na turniru. Ali pri rezultatu 1-1, francuski defanzivac Robert Jonkuet slomio je nogu. Neverovatno, igrao je dalje, pokušavajući da se izbori sa genijalnošću Pelea, ali je odbrana Francuske bila znatno oslabljena.

Rekord po broju golova u karijeri na Svetskom prvenstvu je 16 nemačkog napadača Miroslava Klozea, koji je igrao na četiri turnira. Fonten, koji je oborio rekord od 11 golova koje je mađarski napadač Šandor Kočiš postigao na turniru 1954. godine, igrao je samo na jednom Svetskom prvenstvu.

Fontaineov meteorski uspon kao strelac doveo je do toga da je postigao 200 golova u 213 utakmica. Za Francusku je postigao 30 golova na 21 utakmici.

Fontenova karijera je dramatično prekinuta kada je imao samo 28 godina. Francuz – poznat po svom munjevitom tempu i nemilosrdnoj završnici – pretrpeo je užasan prelom noge nakon pogrešnog meča u martu 1960. godine.