Najveći sudarač čestica na svijetu u opasnosti zbog energetske krize u EU

Najveći sudarač čestica na svijetu u opasnosti zbog energetske krize u EU

Evropska energetska kriza preti da utiče na najveći svetski akcelerator čestica, Veliki hadronski sudarač (LHC), priznao je šef panela za upravljanje energijom Evropskog centra za nuklearna istraživanja (CERN) Serž Klode.

Agencija sada radi na planovima za vanredne situacije koji bi čak mogli da dovedu do gašenja LHC-a kako bi se smanjila potrošnja energije u vršnim trenucima, rekao je on za Vall Street Journal u nedjelju.

„Naša briga je zaista stabilnost mreže, jer činimo sve što možemo da sprečimo nestanak struje u našem regionu“, rekao je Klode. Međutim, naučnici će nastojati da LHC ostane u funkciji i pokušaju da izbegnu iznenadno gašenje mašine vredne 4,4 milijarde dolara, dodao je on.

LHC je jedan od osam akceleratora čestica koji se nalaze u CERN-ovom velikom kompleksu na granici između Francuske i Švajcarske. Takođe je jedan od najvećih potrošača energije u Francuskoj, koji zahteva oko 200 megavata energije tokom perioda najvećeg rada. Čitav obližnji grad Ženeva troši samo tri puta veću količinu.

CERN se nada da će postići dogovor sa svojim dobavljačem energije – francuskim državnim energetskim gigantom EDF SA – i želi da bude obavešten najmanje dan ranije u slučaju da mora da smanji potrošnju energije.

Prema svojoj trenutnoj strategiji, centar bi zatvorio druge akceleratore kako bi smanjio svoju potrošnju za 25 odsto, ali bi održao LHC rad, rekao je Claudet.

Gašenje LHC-a bi uštedelo još 25%, prema rečima šefa panela za upravljanje energijom. Međutim, to bi takođe unazadilo sve eksperimente koji uključuju kolajder za nedelje, jer zahteva veliku količinu energije čak i kada se ne koristi. CERN sada radi na planu da ga predstavi vladama koje finansiraju centar kasnije u septembru.

Evropa se suočava sa akutnom energetskom krizom povezanom sa planovima Brisela da oslobodi blok ruskih energetskih zaliha usred tekuće vojne operacije Moskve u Ukrajini. Rusija je takođe smanjila izvoz gasa u Evropu, navodeći tehničke probleme u vezi sa sankcijama koje je Zapad uveo zbog sukoba.

Francuska se suočava sa dodatnim zastojima u snabdevanju energijom nakon što je otkrivena korozija na cevima koje se koriste u nekim od njenih nuklearnih reaktora. Nekih 12 njih je stavljeno iz pogona radi popravke, što je dodatno smanjilo snabdevanje električnom energijom u zemlji.