Uhapšeni direktor sponzora Tokija 2020, kaže da je dao gotovinu bivšem japanskom premijeru Moriju

Uhapšeni direktor sponzora Tokija 2020, kaže da je dao gotovinu bivšem japanskom premijeru Moriju

Bivši predsjednik sponzora Olimpijskih igara u Tokiju Aoki Holdings (8214.T) rekao je tužiocima da je dao 2 miliona jena (14.300 dolara) u gotovini šefu organizacionog komiteta Igara, bivšem premijeru Joširu Moriju , objavio je dnevni list Sankei.

Hironori Aoki, koji je prošlog meseca uhapšen zbog sumnje da je podmićivao još jednog izvršnog direktora Tokija 2020, rekao je tužiocima da je Moriju predavao gotovinu u dva navrata dok je ovaj bio šef organizacionog komiteta Tokija 2020, navodi list u četvrtak, pozivajući se na osobu upoznatu sa stvar.

Tužioci su takođe uhapsili bivšeg člana odbora Olimpijskih igara u Tokiju 2020. Harujukija Takahašija i još dvojicu rukovodilaca zbog sumnje da su primili mito prošlog meseca.

Rojters nije uspeo da kontaktira Aokija za komentar. Okružno javno tužilaštvo u Tokiju saopštilo je da neće komentarisati slučajeve.

Mori (85) je bio premijer nešto više od godinu dana od 2000. do 2001. i bio je na čelu organizacionog komiteta Tokija 2020. od januara 2014. do februara 2021. godine, kada je podneo ostavku nakon što su njegovi komentari o tome da žene pričaju previše izazvali uzbunu.

Rojters nije mogao odmah da dođe do Morija ili njegovog pravnog zastupnika za komentar. Mori je negirao da je Sankeiju primio novac, prenele su novine.

Mori, moćna ličnost u japanskom sportu, i Takahaši bili su centralni u nastojanju Tokija da pobedi na Olimpijadi, kampanji koja je počela 2011.

Rojters je 2020. izvestio da je neprofitnom entitetu kojim upravlja Mori platio više od milion dolara od strane olimpijskog komiteta za nadmetanje u Tokiju tokom kampanje za obezbeđivanje Igara. Uglavnom nepoznati entitet je prestao sa svim aktivnostima krajem decembra 2020. godine, navedeno je na svojoj veb stranici tada.

Član osoblja instituta rekao je tada Rojtersu da je novac iskorišćen za angažovanje konsultantske firme sa sedištem u SAD i dva konsultanta da podrže ponudu. Mori je kasnije rekao da nije direktno uključen u finansije neprofitne organizacije i da nije znao za novac.