U novembru useljenje u starački dom u Nikšiću

U novembru useljenje u starački dom u Nikšiću

Useljenje prvih korisnika u Dom za stare u Nikšiću kasni godinu i po. Rekonstrukcija objekata nekadašnje kasarne, koja je počela u septembru 2019, sada je pri kraju, a kako poručuju iz resornog ministarstva, vrata ove ustanove za 208 korisnika otvoriće se zvanično u novembru, prenosi RTCG.

Pogled na Dom za stare u Nikšiću, posjetiocu sa strane teško da bi mogao danas bilo čime otkriti činjenicu da je ovdje nekad bila kasarna. Ovako sad izgleda Dom za stare koji je prve korisnike trebalo da primi još u januaru 2021, ali je rok probijen prvo zbog panedmije korona virusa i nabavke potrebne medicinske opreme, a potom je i loklana uprava kao jedan od partnera kasnila sa isporukom trafostanice, objašnjavju iz resornog ministarstva.

„Opština je otklonila sve prepreke da se sprovedu procedure javnih nabavki, trafostanica je postavljena, izvršeno je i njeno funkcionalno ispitivanje, u toku je tehnički prijem“, kazala je Budimirka Đukanović iz Ministaratva rada i socijalnog staranja.“Mi imao 104 jedinice za raseljena i interno raseljena lica, a 104 za domicilno stanovništvo, odnosno za građane Crne Gore. Smatramo to jednim važnim aspektom integracije i izjednačavanja sa svim ostalim pravima koja imaju i naši državljani“, navodi Đukanović.

U samom domu sve je još pod folijom. Za korisnike dvokrevetne sobe, radno okupacione prostorije, trpezarije i čajne kuhinje u svakom paviljonu.

„Naši korisnici imaju mogućnost odlaska u grad, izlaska, šetnje, vraćanja u popodnevnim časovima. A ono što je bitno istaći da imaju usluge frizeraja, šnajderaja, da su pokriveni 24h sa medicinskom njegom, da je predviđeno takođe i angažovanje ljekara“, kazala je Đukanović.

U Domu je planirano zapošljavanje oko 140 radnika, od čega je njih 40 tak već u radnom odnosu. Cijena smještaja i usluga za korisnike kretaće se od 300 do 450 eura na mjesečnom nivou.