U Švajcarskoj se predlaže da se dozvoli izgradnja novih nuklearnih elektrana

U Švajcarskoj se predlaže da se dozvoli izgradnja novih nuklearnih elektrana

Odbor izabranih predstavnika desničarskih partija i predstavnika privrede Švajcarske pokrenuo je javnu kampanju pod sloganom „Struja za sve i uvek“, čiji je cilj ukidanje zabrane izgradnje novih nuklearnih elektrana, prenosi „Evropska istina“.

Učesnici inicijative predlažu da se u ustav Švajcarske unese odredba da je „dozvoljen svaki oblik proizvodnje klimatski bezbjedne električne energije”. Prikupljanje potpisa za inicijativu počeće sledeće nedelje.

Šef Udruženja Club Energie Suisse Vanesa Meri, koja je jedan od organizatora kampanje, kaže da je trenutna energetska strategija Švajcarske promašena.

Istovremeno, lider Socijaldemokratske partije Švajcarske Rodžer Nordman smatra da inicijativa da se dozvoli izgradnja novih nuklearnih elektrana „nema šanse“.

Odluka Švajcarske da odustane od nuklearne energije podržana je na referendumu 2017. godine, koji je takođe podržao planove vlade da promoviše održivu energiju uz subvencije za razvoj solarne energije, vetra i hidroenergije.

Švajcarska je 2019. godine izbacila nuklearnu elektranu Muhlenberg iz upotrebe nakon 47 godina rada u okviru procesa nuklearnog povlačenja.

Ali zbog zavisnosti od ruskog gasa i francuske nuklearne energije, Švajcarska se ove zime priprema za nestašice plavog goriva i struje.

Kako prenosi AFP, Švajcarska se leti oslanja na hidroenergiju, ali je prinuđena da uvozi energiju u drugim periodima godine. Istovremeno, zemlja nema sopstvena skladišta gasa, a osim što je ograničila snabdevanje ruskim gasom, Francuska je bila prinuđena da obustavi proizvodnju na polovini svojih reaktora, pre svega zbog problema sa korozijom.

Šef švajcarske savezne komisije za električnu energiju Verner Luginbil upozorio je na moguće nestanke struje u trajanju od nekoliko sati.