Godišnji profit kompanije Fortescue opao je za 40% zbog slabih cijena rude gvožđa

Godišnji profit kompanije Fortescue opao je za 40% zbog slabih cijena rude gvožđa

Australijski rudar Fortescue Metals Group Ltd (FMG.AKS) u ponedeljak je saopštio da je njegov godišnji profit pao za 40 odsto pošto su slabije cijene rude gvožđa usled hlađenja potražnje od strane najvećeg potrošača Kine, eskalacije troškova i nedostatka radne snage umanjile njegove zarade .

Godišnji profit Fortescue Metals Group (FMG.AKS), četvrtog najvećeg rudara željezne rude na svijetu, pretrpeo je veliki udarac jer su cijene rude gvožđa pod pritiskom zbog uporne zabrinutosti oko potražnje najvećeg proizvođača čelika u Kini. Njene marže su dodatno smanjene rastućim troškovima i nedostatkom radne snage.

Kao rezultat toga, rudar iz Perta je tokom godine zaradio prosječan prihod po suvoj metričkoj toni (dmt) rude gvožđa od 99,80 dolara, što je manje sa 135,32 dolara/dmt u prethodnoj godini, kada je rudar imao rekordnu zaradu.

Pad profita je takođe potkrepio nedostatak kvalifikovane radne snage nakon pandemije COVID-19, što je povećalo troškove osoblja u australskom rudarskom sektoru.

Fortescue, koji je oko 37% u vlasništvu milijardera Endrua Foresta, prijavio je godišnji osnovni neto profit nakon oporezivanja od 6,20 milijardi dolara, što je pad u odnosu na rekordnih 10,35 milijardi dolara pre godinu dana. To je uglavnom bilo u skladu sa procenom Refinitiva od 6,24 milijarde dolara.

Rudar je objavio konačnu dividendu od 1,21 A$ po akciji, što je manje od 2,11 A$ po komadu objavljenih prošle godine.

Sumorni izveštaj o zaradi dolazi nedeljama nakon što su zarada i dividenda rivala Rio Tinto (RIO.AKS) takođe pretrpele udarac zbog cena rude gvožđa koje su se povukle sa maksimuma iz 2021. zbog zabrinutosti da će potražnja najvećeg potrošača u Kini usporiti.