U Portugalu je otkazano na desetine letova zbog štrajka aerodromskih radnika

U Portugalu je otkazano na desetine letova zbog štrajka aerodromskih radnika

Radnici portugalske kompanije za aerodromske usluge Portvej započeli su u petak trodnevni štrajk na glavnim aerodromima u Lisabonu, Portu, Faru i Funšalu, otkazavši oko 90 letova i dodatno ometajući putovanja,  piše „Evropska istina“, prenosi Rojters.

Oko 90 odsto radnika Portveja štrajkuje na aerodromu u Lisabonu, koji je već otkazao 60 letova za i iz portugalske prestonice, rekao je Pedro Figueiredo, portparol Nacionalne unije radnika civilnog vazduhoplovstva (SINTAC).

Između ostalog, sindikat traži bolje uslove rada, veće plate i potpuno plaćeni odmor. Servisni radnici pomažu avio-kompanijama sa prtljagom i pripremaju avione za poletanje.

Štrajk dolazi tokom jednog od najprometnijih vikenda u godini, kada se mnogi turista vraćaju sa letnjeg raspusta. Prema portugalskom operateru aerodroma ANA, na aerodromu Porto je otkazano oko 30 letova.

Iako nije bilo otkazivanja letova na aerodromu Faro, koji opslužuje region Algarve koji zavisi od turizma, i Funšal na ostrvu Madeira, Figueiredo je rekao da su letovi kasnili oko sat vremena.

Portvej, u vlasništvu francuske Vinci grupe, rekao je da je štrajk neodgovoran jer je ugrozio oporavak sektora i nacionalne ekonomije u vreme visoke aktivnosti u avijaciji i turizmu. Zvaničnici Portveja nisu bili dostupni za komentar o uticaju štrajka.