Rusija odgovara na Zakerbergova otkrića FBI

Rusija odgovara na Zakerbergova otkrića FBI

FBI i druge američke bezbjednosne agencije tajno kontrolišu američke gigante društvenih medija, tvrdi direktor za štampu ruskog ministarstva spoljnih poslova. Visoki zvaničnik je citirao nedavni intervju Marka Zakerberga, u kojem je izvršni direktor Fejsbuka navodno priznao takav uticaj.

U petak je portparolka Marija Zaharova objavila post na svom Telegram kanalu posvećen Zakerbergovom nedavnom pojavljivanju na podkastu Džoa Rogana. Prema rečima ruskog diplomate, prvi komandant Fejsbuka ispričao je kako su ga operativci FBI-ja posetili uoči američkih predsjedničkih izbora 2020., koji su se završili pobjedom Džoa Bajdena, tražeći od njega da potisne priče koje se vrte oko „nepristojnog sadržaja” Hantera Bajdena. laptop na njegovim platformama.

„Ljudi u crnom su ’ubedili‘ Marka Zakerberga… da su sve ovo ruski lažni“, dodala je Zaharova, pozivajući se na podkast.

Nastavila je da je pretpostavila da je ova vrsta „izgovora za cenzuru“ dovoljna da izvršnog direktora Fejsbuka natera da se povinuje zahtevu. Naknadno potiskivanje priče o laptopu Hantera Bajdena „pomoglo je da se Bajden stariji proglasi pobednikom na izborima“, primetila je Zaharova, napomenuvši da mnogi Amerikanci još uvek nisu ubeđeni.

Diplomata je nastavio da tvrdi da, pošto se priča o laptopu pokazala istinitom i uz Zakerbergova otkrića Roganu, „svet je saznao da su američki društveni mediji odigrali odlučujuću ulogu u ovom nastupu“. Ona je dodala da suspenzija naloga tadašnjeg predsednika Trampa od strane glavnih platformi društvenih medija samo pokazuje da su američke vlasti u dosluhu sa „internet monopolima“.

Zaharova je zaključila da sve ovo dokazuje da „FBI i druge američke bezbednosne službe ručno kontrolišu digitalne gigante“, a rukovodstvo platformi društvenih medija suviše rado „učestvuje u prljavim političkim igrama u Vašingtonu“. Visoki diplomata je takođe izjavio da „u američkom izbornom sistemu ne postoje demokratski standardi: ni u teoriji ni u praksi“.