U Njemačkoj se opoziciona CDU zalagala za vizna ograničenja za Ruse

U Njemačkoj se opoziciona CDU zalagala za vizna ograničenja za Ruse

Političari opozicione „Hrišćansko-demokratske unije” pridružili su se pozivima da se ograniči izdavanje viza ruskim građanima u vezi sa agresivnim ratom Rusije protiv Ukrajine.

„Turističke vize za Ruse moraju biti suspendovane. Mjesta za Ruse ne mogu više da budu Pariz i Porto, već Pjongjang i Peking… Reč je o davanju jasnog signala stanovništvu Ruske Federacije“, navodi se u komentariše za „Bild” zamenica lidera CDU Andrea Lindholc.

Njen kolega iz stranke Denis Radtke nazvao je neprihvatljivim da se Rusi mogu opustiti u Evropi kao da se ništa ne dešava. On je napomenuo da Njemačka i veliki deo Evrope izgleda „zaspavaju“ po pitanju novih sankcija i snabdevanja oružjem, a ako je cilj zaustaviti Putina, neophodno je ne popuštati pritisak i, među sledeće sankcije, da se uvede zabrana izdavanja turističkih viza Rusima.

Kako je saopšteno, ministri spoljnih poslova EU na sastanku 31. avgusta razgovaraće o viznim ograničenjima za Ruse u kontekstu rata u Ukrajini.

Jedan broj evropskih zemalja koje najaktivnije podržavaju ovu inicijativu već je suspendovao izdavanje šengenskih viza građanima Ruske Federacije (Estonija, Letonija, Litvanija, Češka), Finska planira da smanji broj izdatih viza za 90 odsto. a Poljska još razmatra detalje svoje odluke.

Danska poziva na rešenje na nivou EU i, u nedostatku napretka, planira akciju na nacionalnom nivou. U Švedskoj podržavaju ideju ograničenja, ali ne i potpune zabrane izdavanja viza za građane Ruske Federacije.

Njemački kancelar Olaf Šolc izjasnio se protiv opšte zabrane izdavanja viza Rusima kako ne bi otežavao život protivnicima Kremlja koji beže iz Rusije.

Pročitajte i: Evropa bez Rusa: kako ubediti države EU da zatvore granicu za ruske građane.