Dolar je dostigao 5-nedeljni maksimum na Fed-u, a evro je pao zbog problema sa gasom

Dolar je dostigao 5-nedeljni maksimum na Fed-u, a evro je pao zbog problema sa gasom

Američki dolar je u ponedeljak dostigao novi petonedeljni maksimum u odnosu na glavne konkurente nakon što je više zvaničnika Federalnih rezervi označilo vjerovatnoću nastavka agresivnog monetarnog pooštravanja uoči ključnog simpozijuma centralne banke Džekson Hol ove nedelje.

Evro je potonuo na novi petonedeljni pad nakon što je Rusija krajem ovog meseca najavila trodnevni prekid isporuka gasa za Evropu preko gasovoda Sjeverni tok 1, što je pogoršalo energetsku krizu u regionu.

Kineski juan pao je na najniži nivo u skoro dve godine nakon što je centralna banka snizila ključne kamatne stope, dodajući niz mjera monetarnog popuštanja koje imaju za cilj da podrže privredu koja se potresla od suzbijanja COVID-19 i imovinske krize.

Australijski i novozelandski dolar snažno su se oporavili od skoro petonedeljnih najnižih vrednosti, uz pomoć čvršćih cijena roba.

Indeks američkog dolara, koji meri valutu u odnosu na šest rivala, uključujući evro, popeo se na 108,26 po prvi put od 15. jula na početku azijske sednice pre nego što je trgovao na 108,12.

Dobio je 2,33% prošle nedjelje – što je njegov najbolji nedeljni rast od aprila 2020. – usred hora kreatora politike Fed-a koji naglašavaju da je potrebno učiniti više da se obuzda decenijama visoka inflacija.

Poslednji je bio predsednik Ričmond Fed-a Tomas Barkin u petak, rekavši da je „nagon“ među centralnim bankarima ka bržim, unapred nametnutim povećanjem kamatnih stopa.

„Govornici Fed-a naglašavaju poruku da dolazi još povećanja kamatnih stopa s obzirom da borba protiv inflacije još nije dobijena“, uznemirila su tržišta uoči Džekson Hola 25. i 27. avgusta, usred sve većih očekivanja da će predsednik Fed-a Džerom Pauel da naglasi da pooštravanje je „još uvek daleko od kraja“, napisao je Rodrigo Katril, viši devizni strateg u National Australia Bank, u belešci klijenta.

Tržišta novca trenutno ukazuju na 46,5% šanse za još jedno veliko povećanje stope od 75 baznih poena 21. septembra, sa šansom od 53,5% za porast od pola poena. Ekonomisti u anketi Rojtersa naginju ka povećanju od 50 baznih poena uz porast rizika od recesije. Referentni 10-godišnji prinosi američkog trezora porasli su u ponedeljak iznad 3 odsto, prvi put od 21. jula.

U odnosu na japansku valutu, koja je izuzetno osetljiva na prinose u SAD, dolar je popeo na čak 137,44 jena, najjači od 27. jula.

Dolar je porastao na 6,8308 juana u trgovanju na kopnu prvi put od septembra 2020. nakon što je Narodna banka Kine snizila jednogodišnje i petogodišnje kamate na kredite, kao što se očekivalo. To je došlo nakon što je ublažilo druge ključne kriterijume za zaduživanje u iznenađujućem potezu prošle nedelje. U odnosu na ofšor juan, dolar je dostigao 6,8520, takođe najjači od septembra 2020.

Aussie je ojačao za 0,39% na 0,6902 dolara – oporavio se nakon pada na 0,68595 dolara u petak, prvi put od 19. jula – pošto je ruda gvožđa u Dalijanu porasla za više od 2%, a bakar je takođe porastao.

Kivi je porastao 0,4% na 0,61995 dolara nakon što je pao na 0,61675 dolara krajem prošle nedjelje, takođe prvi put od 19. jula.

U međuvremenu, evro je pao na samo 1,0026 dolara, prvi put od 15. jula, pre nego što je trgovao na 1,0040 dolara. Sterling je bio malo promenjen na 1,18325 dolara, što je ostalo nedaleko od petonedeljnog minimuma od 1,17925 dolara.

Predsjednik Bundesbanke Joahim Nagel rekao je njemačkom listu Rajnišen post da će njemačka privreda, među najizloženijim poremećajima u snabdevanju ruskim gasom, „vjerovatno” doživeti recesiju tokom zime ako energetska kriza nastavi da se produbljuje.

Ali on je dodao da čak i ako je nemačka recesija sve verovatnija, Evropska centralna banka mora nastaviti da povećava stope kako bi ukrotila inflaciju.

„Vrijeme koje se vraća ispod pariteta izgleda neizbežno“ za evro, iako bi se moglo kratkoročno pomeriti sa bilo koje strane te oznake, a ne da snažno padne kroz nju, napisali su stratezi Vestpaca u istraživačkoj belešci.