U Luku Kotor uplovio do sad 41 kruzer

U Luku Kotor uplovio do sad 41 kruzer

Za prva četiri mjeseca tekuće godine, u Luku Kotor je već uplovio 41 kruzer, sa 22.579 turista. Menadžment luke je planirao dolazak 240 kruzera do kraja 2022, ali prema trenutnim trendovima, može se očekivati uplovljavanje 350 brodova za kružna putovanja, ističe predsjednica Odbora direktora Luke Kotor Ljiljana Popović Moškov, kako prenosi RTCG.

Nakon dvije pandemijske godine od početka 2022. godine, u kotorsku luku svakodnevno uplovljavaju manji i velelepni megakruzeri, kaže za Radio Crne Gore, predsjednica Odbora direktora Luke Kotor Ljiljana Popović Moškov. Drevni grad u Boki samo danas je posjetilo više od hiljadu turista koji su doputovali kruzerima „Norwegian star“ i „La Belle de L´Adriatique“.

„Sa zadovoljstvom mogu da vam kažem da je od početka godine u našu luku do danas uplovio 41 brod, to je mimo naših očekivanja. Možemo reći da je Crnu Goru posjetilo 22.579 putnika, a za čitavu prošlu godinu taj broj je iznosio 9.139. To je još jedan pokazatelj da možemo očekivati uspješnu turističku sezonu kada su kruzeri u pitanju“, kazala je Popović Moškov.

Ako je suditi po početku, plan menadžmenta, da će do kraja tekuće godine u Luku Kotor uploviti 240 kruzera, biće premašen, naglašava Popović Moškov.

„Ako bismo pogledali kako smo dinamički planirali ovaj početak godine mogu da kažem da smo do kraja aprila predvidjeli da će u Luku Kotor uploviti 30-ak brodova, što znači da mi sada imamo realizaciju koja je veća od planirane. Ako se taj trend nastavi možemo da očekujemo do 350 uplovljavanja do kraja godine, nadam se da se ništa u svijetu neće desiti što bi to poremetilo“, dodala je  Popović Moškov.

Ljiljana Popović Moškov ističe da Luka Kotor ima odličnu saradnju sa Pomorskim fakultetom Kotor i Institutom za biologiju mora, koji prikupljaju i analiziraju brojne podatke o uticaju uplovljavanja kruzera na morski ekosistem i vazduh u Bokokotorskom zalivu.

Ostavite odgovor