U Italiji je medved ubio trkača – prvi takav slučaj u zemlji

U Italiji je medved ubio trkača – prvi takav slučaj u zemlji

U sjeveroistočnoj Italiji mladi Italijan je uginuo od medvedovih šapa dok je trčao šumskom stazom – ovo je prvi takav slučaj u zemlji, prenosi AFP.

Andrea Papi, 26, džogirao je u šumovitoj i planinskoj oblasti u blizini svog sela Kaldes, u regionu Trentina, kada je prešao put medveda.

Spasioci su njegovo telo pronašli u noći sa srede na četvrtak u jaruzi sa dubokim ranama na vratu, rukama i stomaku, a neke od rana je očigledno naneo veliki predator. Prema rezultatima obdukcije obavljene u petak, Andrea Papi je preminuo od povreda koje je naneo medved, rekao je izvor blizak istrazi.

Analiza DNK trebalo bi da omogući identifikaciju životinje u narednim danima.

U martu je medved napao osobu nedaleko od ovog mesta, što je oživelo raspravu o potencijalnoj opasnosti od ovih životinja kojih u ovom kraju ima u izobilju. Zahvaljujući uspehu projekta reintrodukcije medveda „Life Ursus“ u autonomnoj pokrajini Trentino između 1996. i 2004. godine, 2021. godine u pokrajini je zabeleženo 69 medveda.

Dok neki stanovnici traže da se životinja odgovorna za smrt mladog trkača identifikuje i ubije, Annamaria Procacci iz Nacionalne asocijacije za zaštitu životinja (Enpa) osuđuje nedostatak preventivne akcije od strane vlasti.

„Čovek nije predmet grabeži od medveda, koji je, naprotiv, posebno plašljiva životinja koja drži distancu od čoveka“, rekao je bivši zamenik ekologa, uz žaljenje što se ne čini da se „ometa pristup u oblasti, gde su medvedi sa mladuncima“. U Italiji ima između 120 i 200 medveda, uglavnom u Trentinu i Abrucu, i ovo je prva zabeležena smrtnost.