U Hrvatskoj, koja bi trebalo da uđe u evrozonu, pojavile su se duple cijene

U Hrvatskoj, koja bi trebalo da uđe u evrozonu, pojavile su se duple cijene

U Hrvatskoj, koja treba da uđe u evrozonu za manje od četiri mjeseca, u ponedeljak su počele da se dupliraju cijene u domaćoj valuti – hrvatskoj kuni – i evru.

Prema novim pravilima, privredni subjekti i drugi poreski obveznici moraju kupcima davati podatke o cijeni ili vrijednosti robe i usluga u kunama i eurima. Takve informacije moraju biti „jasno vidljive, lako čitljive, razumljive” i izražene na način da klijent može lako da razume o čemu se radi.

Osim toga, na mjestima gdje se prodaju roba i usluge (na primjer, u prodavnicama) mora biti istaknut fiksni kurs – on iznosi 7,53450 kuna za jedan evro. Isto pravilo važi ne samo za cenovnike, već i za oglašavanje u medijima i na internetu, kao i dokumentaciju o isplati zarada.

Zakon o prelasku Hrvatske na evro usvojio je parlament u maju i zvanično je stupio na snagu sredinom jula. Važiće do 31. decembra 2023. godine, kada će u zemlji prestati period prelaska na evro i povlačenja kune iz opticaja.

Podsetimo, sredinom juna grupa ministara finansija evrozone preporučila je prihvatanje Hrvatske kao 20. članice evrozone. Nakon toga, lideri EU su na junskom samitu dali „zeleno svetlo” za uvođenje evra u Hrvatskoj.

Konačnu odluku doneo je Savjet ministara privrede i finansija zemalja EU, koji je 12. jula odobrio odluku o pridruživanju Hrvatske evrozoni od 1. januara 2023. godine.