Zalihe oružja u EU drastično iscrpljene – Borel

Zalihe oružja u EU drastično iscrpljene – Borel

Zalihe oružja u Evropskoj uniji su u velikoj mjeri iscrpljene jer zemlje članice nastavljaju da isporučuju oružje i municiju Ukrajini za upotrebu u njenom sukobu sa Rusijom, izjavio je u ponedeljak visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel.

„Vojne zalihe većine država članica su, ne bih rekao, iscrpljene, ali iscrpljene u visokoj proporciji, jer smo pružali mnogo kapaciteta Ukrajincima“, rekao je Borel tokom debate sa poslanicima u Evropskom parlamentu. , dodajući da će arsenal „morati da se dopuni“.

Visoki diplomata je rekao da zemlje članice EU moraju da počnu da koordiniraju svoju vojnu potrošnju kako bi izbegle previše dupliranja i bacanja novca.

Ako se zemlje ne koordiniraju kako treba, „rezultat će biti veliko bacanje novca, jer ovo nije način da poništimo naša dupliranja – ima ih mnogo – ili da popunimo naše praznine.

Zemlje EU šalju oružje Ukrajini otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u susednoj zemlji u februaru – a Borel je od tada razgovarao o pokretanju misije obuke ukrajinskih trupa širom bloka.

U ponedeljak je šef diplomatije rekao da je Brisel trebalo brže da odgovori na zahteve za obuku ukrajinskih trupa pre godinu dana.

„Nažalost, nismo, a danas se kajemo. Žao nam je što prošlog avgusta nismo ispoštovali ovaj zahtev, ispunili ovaj zahtjev“, rekao je on i dodao da bismo „bili u boljoj situaciji“ da je EU tada reagovala.

SAD i Velika Britanija već obučavaju ukrajinske trupe u gradskoj borbi i daju ih instrukciji kako da koriste oružje koje isporučuje Zapad.

Neke zemlje EU takođe već organizuju obuku za ukrajinske trupe, ali još uvek nije sproveden koordinisan program na nivou EU, a neke zemlje su izrazile zabrinutost zbog te ideje.

Luksemburški ministar odbrane Fransoa Bauš rekao je za AFP prošle nedelje da „nije uveren“ da bi ovo bio najbolji način da se pomogne Kijevu. U međuvremenu, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Szijarto tvrdio je da svakoj državi treba dozvoliti da donese sopstvenu odluku o tom pitanju, rekavši za Politico da to „ne bi trebalo da se radi na nivou Evropske unije“.

Moskva je više puta kritikovala isporuke oružja Kijevu od strane Zapada, rekavši da bi to samo produžilo borbe i, takođe, povećalo rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a.