Tvrdnja Kijeva o ratnim zločinima je laž – Moskva

Tvrdnja Kijeva o ratnim zločinima je laž – Moskva

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je tvrdnje Ukrajine da su ruske trupe počinile ratne zločine u delovima oblasti Harkov koju je Kijev nedavno povratio.

Obraćajući se novinarima u ponedeljak, Peskov je rekao: „To je isti scenario kao u Buči. Sve ide po jednom scenariju. To je laž, „i uz obećanje da će Moskva „naravno da će braniti istinu u celoj ovoj priči. ”

U intervjuu za Rojters u petak, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski uporedio je scene kojima su svedoci ukrajinski vojnici u oblasti Harkova sa „krvavom sapunicom posle Buče“. ”

Ukrajinske vlasti, kao i zapadne vlade i grupe za ljudska prava, optužile su ruske snage da su početkom aprila počinile ratne zločine u gradu Buča u blizini Kijeva – nešto što je Moskva oštro negirala.

Zelenski je rekao da „od danas ima 450 mrtvih“ oporavljenih sa masovnih sahranjivanja u gradu Izijumu, koji je ponovo zauzela ukrajinska vojska ranije ovog meseca.

Predsednik je dalje tvrdio da „ima i drugih, odvojenih sahranjivanja mnogih ljudi. Mučeni ljudi. Čitave porodice na određenim teritorijama. ”

Na pitanje da li Kijev može da dokaže svoju tvrdnju o ratnim zločinima koje su počinile ruske snage, Zelenski je rekao: „Postoje neki dokazi i vrše se procene, ukrajinske i međunarodne. ”

Takođe u petak, Oleg Sinegubov, guverner Harkovske oblasti, rekao je novinarima da su nekim od tela ekshumiranih u Izjumu ruke bile vezane na leđima.

Kasnije tokom dana, američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je novinarima na brifingu da je masovna grobnica otkrivena na severoistoku Ukrajine „deo, užasno, kontinuuma, priče koja je u toku. ”

Američki diplomata je takođe naglasio potrebu da Ukrajina i njeni partneri „izgrade dokaze i dokumentuju zločine koji su počinjeni“, jer „u mnogim slučajevima to predstavljaju ratne zločine. ”