Cijene hleba skočile su za skoro petinu u EU, kaže Eurostat

Cijene hleba skočile su za skoro petinu u EU, kaže Eurostat

Cijena hleba je porasla za skoro petinu u Evropskoj uniji u avgustu, pošto je ruska invazija na Ukrajinu, koja je i glavni izvoznik žitarica i đubriva, nastavila da remeti globalna tržišta i ubrzala se inflacija.

Globalne cene pšenice su porasle od februara, nakon što je rat mesecima zaustavio izvoz žitarica iz Crnog mora i ograničio isporuke đubriva pošto su ruski proizvođači izgubili pristup lukama na Baltičkom moru koje su koristili za transport amonijaka, ključnog sastojka nitratnog đubriva.

Prosečna cena hleba u EU bila je 18 odsto viša u avgustu 2022. nego godinu dana ranije, pokazali su u ponedeljak podaci statističkog zavoda bloka, što je najveći rast od decembra 2017. kada je Evrostat počeo da sastavlja statistiku.

U avgustu 2021. prosečna cena hleba porasla je 3% na godišnjem nivou, saopštio je Eurostat.

Mađarska i Litvanija su zabeležile najveće godišnje promene prosečne cene hleba u avgustu, sa povećanjem od 66% i 33% respektivno.

Zemlje sa najnižim prosečnim porastom bile su Francuska sa 8%, te Holandija i Luksemburg koje su zabeležile rast od po 10%.

Cene hleba u EU su ove godine konstantno rasle, sa prosečnih 8,3 odsto u februaru, kada je Rusija pokrenula ono što se naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini.

Kombinovane cene hleba i žitarica porasle su u avgustu za 16,6 odsto, što je njihov najveći rast najmanje od januara 1997. godine.

Inflacija u evrozoni dostigla je rekordnih 9,1 odsto u avgustu, potvrdio je u petak Evrostat, podstaknuta naglo višim cenama energije i hrane.

Rečeno je da 2,25 procentnih poena godišnje promjene dolazi od hrane, alkohola i duvana.