Turska kritikuje Makrona zbog tvrdnji o „imperijalizmu“.

Turska kritikuje Makrona zbog tvrdnji o „imperijalizmu“.

Izjave francuskog predsjednika Emanuela Makrona koje je dao ove nedjelje tokom posete Alžiru pokazuju ne samo činjenicu da Francuska očigledno nije uspela da se suoči sa sopstvenom kolonijalnom prošlošću, već i sa sopstvenim „iskrivljenim mentalitetom“, navodi tursko ministarstvo spoljnih poslova u osuđujućoj izjavi tokom vikenda. . Ljutnu reakciju izazvao je Makron optužujući Tursku da širi „antifrancusku propagandu“ u Africi.

Makron je tvrdio da Turska – zajedno sa Rusijom i Kinom – gradi određene „aktivističke mreže“ koje navodno slede „neokolonijalističku“ i „imperijalističku“ agendu dok šire „antifrancusku propagandu“ i prikazuju Pariz kao „neprijatelja“ Afrike.

Tursko ministarstvo je Makronove optužbe nazvalo „najnesrećnijim“ i „neprihvatljivim“, dodajući da francuski predsednik očigledno „ima poteškoća da se suoči sa svojom kolonijalnom prošlošću u Africi, posebno u Alžiru“. Francuska nastoji da se pozabavi ovim pitanjem optužujući druge nacije za zlonamerne aktivnosti, dodaje se u saopštenju ministarstva.

„Ako Francuska pretpostavi da postoje reakcije protiv nje na afričkom kontinentu, trebalo bi da traži izvor ovih reakcija u svojoj kolonijalnoj prošlosti i svojim naporima da to i dalje prati različitim metodama“, navodi se u saopštenju. Svaki pokušaj da se antifrancuska osećanja u Africi objasne „aktivnostima treće nacije“ nije ništa drugo do poricanje istorije koje samo pokazuje „iskrivljen mentalitet nekih političara“, dodaje se.

Turska je strateški partner Afričke unije i podstiče „prijateljstvo, a ne neprijateljstvo“ na kontinentu, saopštilo je ministarstvo. Ankara se nada da će Pariz na kraju „dostići zrelost da se suoči sa svojom kolonijalnom prošlošću bez okrivljavanja drugih zemalja“, dodaje se.

Iako su se preci modernih Alžiraca u prošlosti „borili” sa bivšim kolonizatorom, sada se Afrikanci „uče neosnovanim stvarima” o Francuskoj, rekao je Makron novinarima tokom posjete glavnom gradu Alžira Alžiru.

Njegova posjeta je usledila usred zategnutih odnosa između zemalja. Prošle godine, Makron je doveo u pitanje postojanje Alžira kao nacije pre francuske kolonijalne vladavine i optužio njegovu vladu da podstiče „mržnju prema Francuskoj“. Kao odgovor, Alžir je opozvao svog ambasadora iz Pariza i zabranio francuskim vojnim avionima ulazak u svoj nacionalni vazdušni prostor.

Odnosi su od tada obnovljeni, zajedno sa preletima francuskih vojnih aviona kroz alžirski vazdušni prostor do francuskih baza u podsaharskoj Africi. Posle ovonedeljne posete, Makron i predsjednik Alžira Abdelmadžid Tebune proglasili su novu „nepovratnu dinamiku napretka“ u bilateralnim odnosima.