Talibani ubili šest pripadnika Islamske države u napadu na prijestonicu Avganistana

Talibani ubili šest pripadnika Islamske države u napadu na prijestonicu Avganistana

Talibanske snage bezbjednosti ubile su šest pripadnika Islamske države tokom noći u avganistanskoj prestonici Kabulu, rekao je u subotu portparol administracije vladajuće grupe.

Pripadnici Islamske države ubijeni u raciji na njihovo skrovište učestvovali su u dva velika napada poslednjih nedelja, jedan na gradsku džamiju i drugi na institut za podučavanje u kojem je ubijeno na desetine studentica, rekao je portparol Kari Jusuf Ahmadi.
„Bili su napadači na džamiju Vazir Akbar Kan i … na institut Kaaj“, rekao je Ahmadi, koji je rekao da je jedan pripadnik talibanskih snaga bezbednosti ubijen u operaciji.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost ni za jedan napad.

U eksploziji u ženskom odeljenju obrazovnog centra Instituta Kaaj 30. septembra poginule su 53 osobe, većinom devojke i mlade žene.

Dana 23. septembra, najmanje sedam ljudi je ubijeno, a više od 40 ranjeno u eksploziji u blizini džamije u Vazir Akbar Kana, jako utvrđenom kvartu koji je nekada bio dom „Zelene zone“ ambasada i baza stranih snaga.

Od kada su talibani preuzeli vlast 2021. godine, kažu da su se fokusirali na obezbeđivanje zemlje posle decenija rata.

Međutim, niz eksplozija potresao je prestonicu i druga urbana područja poslednjih meseci, a Ujedinjene nacije su saopštile da se bezbednost pogoršava.

Avganistanska podružnica Islamske države, poznata kao Islamska država Horasan, po starom nazivu regiona, neprijatelji su Talibana.

Borci lojalni Islamskoj državi prvi put su se pojavili u istočnom Avganistanu 2014. godine, a kasnije su upali u druge oblasti.