Skaliranje najvišeg aktivnog vulkana u Evroaziji dovodi do višestrukih žrtava

Skaliranje najvišeg aktivnog vulkana u Evroaziji dovodi do višestrukih žrtava

Pet osoba je poginulo u pokušaju da se popne na najviši aktivni vulkan u Evroaziji, Ključevskaja sopka, na poluostrvu Kamčatka na Dalekom istoku Rusije, saopštio je federalni istražni komitet.

Incident se dogodio u subotu, kada se grupa od desetak turista nalazila na nadmorskoj visini od oko 4.150 metara, navodi se u saopštenju agencije.

„Prema preliminarnim podacima, pet osoba je poginulo nakon pada sa velike visine“, saopštio je istražni komitet, dodajući da je još jedna osoba teško povređena i da je bez svesti.

Jedan od vodiča koji je pratio turiste takođe je slomio nogu, a njegov kolega je pozvao pomoć preko satelitskog telefona, navodi se u saopštenju.

Istražni komitet je saopštio da je zbog incidenta pokrenuo krivični postupak za nanošenje smrti iz nehata.

Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da je poslalo svoje spasioce u Ključevsku sopku. Pošto je visina bila previsoka da bi helikopter mogao da stigne, do mesta nesreće bi morali da pešače sa 3.300 metara.

Turisti u nesrećnoj grupi stigli su iz različitih delova Rusije, uključujući prestonicu Moskvu, a njihov uspon organizovala je firma iz sibirskog grada Novosibirska.

Sa 4.649 metara visine, Ključevskaja sopka je najviši aktivni vulkan u Evroaziji. Nalazi se na poluostrvu Kamčatka, udaljenom, ali slikovitom području na Dalekom istoku Rusije u kojem se nalazi više od stotinu vulkana, uključujući 29 aktivnih.