Svaki šesti Italijan suočava se sa energetskim siromaštvom

Svaki šesti Italijan suočava se sa energetskim siromaštvom

Svaki šesti Italijan, ili do devet miliona ljudi, mogao bi da potone u energetsko siromaštvo zbog rastućih računa širom EU, izvestila je u subotu italijanska novinska agencija ANSA, pozivajući se na Opštu italijansku konfederaciju zanata.

Smatra se da su domaćinstva u energetskom siromaštvu ako ne mogu sebi da priušte redovno grejanje svojih domova zimi ili da koriste klima-uređaj leti, i prinuđena su da prestanu da koriste visokoenergetske kućne aparate, ili ozbiljno ograniče njihovu upotrebu.

Navodno su najteže pogođeni južni regioni zemlje. U Kampaniji, između 519.000 i 779.000 domaćinstava neredovno koristi struju ili gas. Na Siciliji je cifra između 481.000 i 722.000, au Kalabriji ima 287.000 takvih domaćinstava.

Ranije ove nedjelje, lokalni mediji su izvestili da je italijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani planirao da zatraži od celog stanovništva da isključi grejanje, počev od oktobra. Italija je već uvjela neka ograničenja za korišćenje centralnog grijanja u javnim zgradama i stambenim blokovima, a očekuje se da će ona biti pooštrena novim mjerama.

Italijanska fudbalska liga Serije A u petak je objavila planove da stavi četiri sata na korišćenje reflektora na stadionima na dane utakmica, kao deo mera za uštedu energije. Očekuje se da će novo pravilo smanjiti potrošnju električne energije reflektora za oko 25%.