Sjeverna Koreja preti da će upotrebiti nuklearno oružje zbog vježbi SAD i Južne Koreje

Sjeverna Koreja preti da će upotrebiti nuklearno oružje zbog vježbi SAD i Južne Koreje

Sjeverna Koreja je izdala prikrivenu pretnju da će upotrebiti nuklearno oružje kako bi naterala SAD i Južnu Koreju da „plate najstrašniju cijenu u istoriji“, piše Asošiejted pres.”.

Severna Koreja kaže da su njeni nedavni testovi naoružanja osmišljeni da upozore Vašington i Seul o nizu zajedničkih vojnih vežbi koje vidi kao probu za invaziju, uključujući i ovonedeljnu vežbu u kojoj učestvuje oko 240 ratnih aviona.

Park Džong-jung, sekretar vladajuće Radničke partije, koji se smatra bliskim poverenikom lidera Kim Džong-una, nazvao je vežbe „agresivnim i provokativnim“.

Park je takođe optužio Pentagon da priprema kolaps sjevernokorejskog režima kao primarni politički cilj, očigledno citirajući nedavno objavljen Pentagonov izvještaj o strategiji nacionalne odbrane. U izvještaju se navodi da bi svaki nuklearni napad Sjeverne Koreje na SAD ili njene savjeznike i partnere „doveo do kraja ovog režima“.

On je takođe kritikovao južnokorejske vojne lidere zbog, kako je rekao, komentara „đubreta“ koji su pretili da će uništiti Sjevernu Koreju ako upotrebi nuklearno oružje. Vojska Južne Koreje upozorila je Sjevernu Koreju da bi je korišćenje nuklearnog oružja dovelo na „put samouništenja“.

„Ako Sjedinjene Države i Južna Koreja pokušaju da upotrebe vojnu silu protiv Severne Koreje, bez ikakvog straha, specijalna sredstva severnokorejskih oružanih snaga će bez odlaganja izvršiti svoju stratešku misiju“, rekao je Park, jasno misleći na nuklearno oružje svoje zemlje. .

„SAD i Južna Koreja će morati da se suoče sa strašnim slučajem i plate najstrašniju cenu u istoriji“, dodao je on.

Američki i južnokorejski zvaničnici dosledno su govorili da su njihove vežbe odbrambene prirode i da nemaju namjeru da napadnu Sjevernu Koreju. Sjeverna i Južna Koreja su 24. oktobra razmenile pucnje upozorenja kod zapadne obale, optužujući jedna drugu za kršenje svojih pomorskih granica usred pojačanih vojnih tenzija.