Kanada planira rekordnu imigraciju usred akutnog nedostatka radne snage

Kanada planira rekordnu imigraciju usred akutnog nedostatka radne snage

Kanada planira da primi rekordnih 500.000 novih stalnih stanovnika 2025. godine i podigla je svoje ciljeve za naredne dvije godine, prenosi Rojters.

Ministar za imigraciju Šon Frejzer rekao je da zemlja nastoji da poveća broj dolazaka kako bi rešila akutni nedostatak radne snage.

Kanada očekuje da će primiti 465.000 novih stalnih stanovnika u 2023. godini, što je povećanje od 4% u odnosu na prethodni cilj, i 485.000 u 2024. godini, povećanje od 7,5%.

„Plan za povećanje imigracije ove godine će pomoći preduzećima da pronađu radnike koji su im potrebni“, rekao je Frejzer.

On je dodao da će novi ciljevi takođe omogućiti Kanadi da ispuni svoje obaveze da pomogne onima koji beže od nasilja i rata u svojim zemljama. Predviđa se da će Kanada smanjiti broj izbeglica koje primaju javnu pomoć za oko trećinu, sa 23.550 u 2023. na 15.250 u 2025. godini.

Kanada doživljava akutni nedostatak radne snage, posebno u kvalifikovanim zanatima i industrijama kao što je zdravstvena zaštita. Prema poslednjim podacima o zapošljavanju, u avgustu je u Kanadi bilo 958.500 otvorenih radnih mjesta i milion nezaposlenih.

Mnogi nezaposleni nemaju potrebne veštine ili ne žive u odgovarajućim delovima zemlje da popune ova slobodna radna mjesta.

Novi ciljevi bi omogućili povećanje broja ekonomskih imigranata za oko 13% između 2023. i 2025. godine, dok će se broj relativno malih regionalnih programa koji pomažu slanju ljudi u provincije i regione van velikih urbanih centara dramatično povećati.

Rekordan broj Kanađana odlazi u penziju, ubrzavajući masovni egzodus najkvalifikovanijih radnika iz Kanade i primoravajući kompanije da traže nove mogućnosti.