Šefovi spoljnih poslova Azerbejdžana, Jermenije i SAD razgovarali su o izradi mirovnog sporazuma

Šefovi spoljnih poslova Azerbejdžana, Jermenije i SAD razgovarali su o izradi mirovnog sporazuma

Na inicijativu SAD, šefovi spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije održali su trojni razgovor uz učešće državnog sekretara Entonija Blinkena, u kojem su razgovarali o razvoju mirovnog sporazuma između Jerevana i Bakua, navodi se u poruci spoljnopolitičkih resora tri države, prenosi „Evropska istina“.

U razgovoru su diplomate iznele svoja mišljenja na osnovu rezultata sastanka održanog 2. oktobra u Ženevi.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Jermenije, tokom razgovora sagovornici su „razmenili stavove o razvoju jermensko-azerbejdžanskog mirovnog ugovora i stvaranju mehanizma za diskusiju između Stepanakerta i Bakua“.

Šef Ministarstva spoljnih poslova Jermenije Ararat Mirzojan izjavio je da je potrebno povlačenje oružanih snaga Azerbejdžana sa suverene teritorije Jermenije, hitna repatrijacija jermenskih ratnih zarobljenika i bezuslovno poštovanje režima prekida vatre.

„U kontekstu sprečavanja novih agresija naglašena je važnost sprovođenja međunarodnih mehanizama za praćenje i kontrolu granične situacije“, navodi se u saopštenju agencije.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Azerbejdžana navodi se da je ministar Džejhun Bajramov izrazio nadu da će „strane nastaviti pregovore o tekstu mirovnog ugovora na osnovu elemenata koje je Baku predložio na sastanku u Ženevi“.

Agencija je navela da je poziv Azerbejdžana da se u oktobru održi bilateralna komisija o razgraničenju jermensko-azerbejdžanske granice primljen pozitivno.

„Bajramov je izjavio da je Azerbejdžan posvećen obezbeđivanju mira u regionu i još jednom potvrdio spremnost da potpiše mirovni sporazum. Ministar je takođe dodao da će Baku u postkonfliktnom periodu nastaviti svoj rad u cilju reintegracije jermenskog stanovništva. koji žive u regionu Karabaha u Azerbejdžanu“, ističe se u informaciji.

Blinken je, sa svoje strane, „izrazio zahvalnost za pozitivne korake koje Jermenija i Azerbejdžan preduzimaju da bi postigli trajni mirovni sporazum“, saopštio je američki Stejt department.

„On je pozdravio sastanak ministara 2. oktobra kao važan korak napred u mirovnom procesu. Sekretar je pohvalio oslobađanje ratnih zarobljenika i potvrdio našu posvećenost da pomognemo Jermeniji i Azerbejdžanu da mirno reše svoje probleme i naglasio da je diplomatija jedina put napred“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, poslednjih meseci između Azerbejdžana i Jermenije dogodile su se dve velike eskalacije.

Prvi je rezultirao time da je Jerevan Bakuu predao kontrolu nad strateški važnim Lačinskim koridorom. Drugo – granatiranje pograničnih područja – dovelo je do jačanja uloge SAD u regionu.