Sabina Žunić: UNICEF traži da se podigne minimalna starost za brak

Sabina Žunić: UNICEF traži da se podigne minimalna starost za brak

UNICEF zagovara podizanje minimalne starosne dobi za brak na 18 godina, saglasno preporukama Komiteta za prava djeteta, rekla je vršiteljka dužnosti šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabina Žunić, prenosi Pobjeda.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić sastao se sa Žunić, a sastanak je bio prilika da iznesu svoje viđenje stanja dječjih prava i položaja djece u Crnoj Gori, posebno onih iz ugroženih kategorija.Adžić je iskazao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa UNICEF-om i istakao da postoji neograničena politička volja da se poboljša položaj djece, posebno imajući u vidu odluku premijera Dritana Abazovića da Savjet za prava djeteta izdigne na najviši nivo.Ministar je podijelio utisak da se opšti položaj djece u Crnoj Gori poboljšava, ali da je i dalje neophodan rad na istom, posebno imajući u vidu ugrožene kategorije djece – romske i egipćanske populacije i djece sa smetnjama u razvoju – navedeno je u saopštenju.

On je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo učešćem MUP-a u projektu izgradnje „Dječje kuće“, uz nadu da će se biti završen u skorijem vremenskom roku.

Žunić je čestitala je Adžiću stupanje na funkciju i izrazila nadu da će se dosadašnja uspješna saradnja nastaviti.UNICEF je kroz zajednički program saradnje sa Vladom Crne Gore identifikovao nekoliko polja od ključne važnosti kao što su socijalna zaštita i zaštita djece od nasilja, zdravlje djece, obrazovanje i inkluzija romske i egipćanske populacije te djece sa smetnjama u razvoju, i praćenje podataka o dječjim pravima – napisano je u saopštenju.

Žunić je, kako se navodi, informisala ministra da UNICEF zagovara podizanje minimalne starosne dobi za brak na 18 godina, saglasno preporukama Komiteta za prava djeteta.

– Crna Gora je pored Srbije i Sjeverne Makedonije odabrana kao država u kojoj će se raditi istraživanje o online seksualnom nasilju nad djecom uz stručnu pomoć MUP-a – kazala je ona.