Zbog nedostatka pametnih brojila, CEDIS ugradjuje stara

Zbog nedostatka pametnih brojila, CEDIS ugradjuje stara

Nakon što je novi menadžment na čelu sa direktorom Vladimirom Čađenovićem (Demokrate) i predsjednikom Rajkom Radoševićem (DF) u aprilu prošle godine poništio tender za nabavku pametnih brojila, Komisija za javne nabavke je krajem marta ove godine poništila njihov tender zbog namiještanja posla Vojinu Lazareviću. Epilog – nema pametnih brojila na lageru, a stara se ugrađuju po vezi Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), prema saznanjima Pobjede, nema takozvanih pametnih, odnosno brojila koja se daljinski očitavaju, pa više zgrada u Podgorici i na Primorju čeka njihovu ugradnju.Trenutno se samo ugrađuje poneko staro brojilo u individualne objekte, ali ni starih brojila više nemaju – tvrdi izvor naše redakcije i dodaje da CEDIS sada stara brojila skida sa objekata koji se ne koriste da barem malo ublaže nezadovoljstvo investitora.

STARO JE NOVO

Iz CEDIS-a, međutim, tvrde da imaju dovoljno brojila ,,za nesmetano funkcionisanje sistema“.

Pobjedi su kazali da su u toku postupci za nabavku mjernih uređaja prema već utvrđenom planu. Ispada da sistem funkcioniše sa starim ,,nepametnim“ brojilima i da nas CEDIS vraća u prošli vijek, a sve radi ,,prijateljskih nabavki“.

CEDIS je do ovakvog stanja zaliha došao zbog poništavanja dva tendera za nabavku pametnih brojila. Jedan tender je poništio novi DF – Demokrate menadžment, a drugi Komisija za javne nabavke zbog namještanja posla za biznismena Vojina Lazarevića.

Namještanje se nastavilo, pa je, prema saznanjima Pobjede, CEDIS u decembru prošle godine kao hitnu nabavku od Lazarevića kupio dvije hiljade brojila. Po Zakonu o javnim nabavkama, CEDIS nije imao pravo da koristi taj institut, jer to može da uradi samo ako je bez svoje krivice došao u situaciju da nema brojila. Oni su u tu situaciju, krajem prošle godine, došli zato što su novi direktor Vladimir Čađenović (Demokrate) i predsjednik Rajko Radošević (DF) poništili tender prethodnika bez objašnjenja.

Prema našim podacima ta su brojila odavno potrošili i sad se pripremaju da izigraju zakon pa će umjesto tendera brojila nabavljati kroz male nabavke.

Tako je CEDIS juče raspisao deset poziva vrijednosti po 20.000 eura za ,,jednostavvnu nabavku “brojila, što nije dozvoljeno, jer se ne smije dijeliti isti predmet nabavke na taj način, kako bi se izbjegao tender.Iz CEDIS-a su objasnili da po Zakonu o energetici investitor podnosi zahtjev za izdavanje saglasnosti za priključenje objekata tek po završetku radova. CEDIS, navode, izdaje rješenje o saglasnosti za priključenje tek nakon ispunjavanja svih uslova. Nakon izdavanja saglasnosti za priključenje objekta, pristupa se ugradnji mjernih uređaja – pojasnili su iz CEDIS-a i dodali da se tokom gradnje objekata električna energija obezbjeđuje preko građevinskog priključka.Trenutno su 993 nova korisnika u procesu dobijanja saglasnosti za priključenje. Tokom prethodne godine je ugrađeno 5.697 mjernih uređaja kod novih korisnika, dok je od početka tekuće godine zaključno sa aprilom, ugrađeno 1.890 mjernih uređaja. Tokom maja ugrađena su 263 uređaja za mjerenje utroška električne energije – precizirali su juče iz CEDIS-a.Međutim, u redovnim mjesečnim izvještajima koje šalje medijima, CEDIS je navodio sasvim druge podatke. Prema tim podacima, u januaru su ugradili 24 nova brojila, u februaru 21, u martu 23, a u aprilu 19. Odnosno, ukupno 87 novih brojila za četiri mjeseca. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 338 hiljada, čime je pokriveno preko 80 odsto konzuma.Krajem marta ove godine Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila je odluku uprave CEDIS-a da se kompaniji Meter&Control biznismena Vojina Lazarevića dodijeli posao nabavke 32 hiljade brojila i druge opreme u vrijednosti 4,7 miliona eura. Podsjećamo da je Lazarevićeva kompanija tada dala najskuplju ponudu – skoro dva miliona više od najniže. Pobjeda je u više navrata pisala da na tom tenderu dio tehničke specifikacije planski bio prilagođen brojilima – Lazarevićeve firmeNa odluku CEDIS-a žalili su konzorcijumi Mezon-Enerdat iz Danilovgrada i Infinity ITSS and Energy iz Podgorice i Prointer ITSS iz Banjaluke jer su smatrali da je uprava nezakonito, ignorišući uslove konkursa, njihove ponude proglasila neispravnim.

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki donijela je 28. marta solomonsko rješenje: poništila je odluku CEDIS-a, zbog bitnih povreda postupka, a žalbe odbacila jer ih je proglasila bespredmetnima zbog poništenja tendera.

Tender je objavljen 18. oktobra prošle godine, šest mjeseci nakon što je nova uprava poništila prethodni tender.Na tenderu je pobijedila Lazarevićeva kompanija koja je dala najskuplju ponudu – skoro dva miliona više od najniže.Prethodni tender je bio objavljen 16. februara prošle godine, za nabavku 6.100 brojila sa cjelovitim softverom procijenjene vrijednosti 1,1 milion eura. On je poništen nekoliko dana prije datuma predviđenog za otvaranje ponuda uz obrazloženje u odluci da je naručilac ocijenio da je potrebna bitna promjena tenderske specifikacije. Tender je poništen iako je CEDIS tada, kako saznajemo, raspolagao sa ograničenim brojem brojila za priključenje novih potrošača.Onda je izgubljeno punih šest mjeseci za raspisivanje novog, da bi se sačinila nova specifikacija opreme, što je automatski izazvalo sumnje da se novi tender, u stvari, pakuje za ,,poželjnog ponuđača“. Prema saznanjima naše redakcije, o čemu smo izvijestili u više tekstova, na ovom ,,ponovljenom“ tenderu dio tehničke specifikacije planski je bio prilagođen brojilima – Lazarevićeve firme.

Zbog ovog je smijenjen i direktor Sektora za mjerenje Ivan Stešević, koji nije htio da potpiše takvu specifikaciju.

izvor Pobjeda