Ruski i kazahstanski izvoz sirove nafte pogođen popravkom terminala CPC

Ruski i kazahstanski izvoz sirove nafte pogođen popravkom terminala CPC

Izvoz nafte iz Rusije i Kazahstana preko terminala na Crnom moru Kaspijskog naftovodnog konzorcijuma (CPC) suočava se sa prekidom od najmanje mjesec dana kada počnu popravke na dve od tri pojedinačne privezne tačke (SPM), potvrdio je CPC u utorak.

Izvoz nafte preko dva SPM-a je obustavljen zbog opreme oštećene lošim zimskim vremenom, saopštio je u ponedeljak CPC, potvrđujući izveštaj Rojtersa u subotu.

CPC je dodao da bi planirana inspekcija trećeg SPM-a na terminalu Južna Ozerejevka zahtevala da bude privremeno zatvoren na nekoliko sati. Rečeno je da pregovara sa otpremnicima o pomeranju rasporeda utovara kako bi se inspekcija završila do 26. avgusta.

CPC je dodao da je procena jednomjesečnog održavanja za svaki od dva pogođena SPM-a približna i da se može korigovati i da trenutno traži firmu za početak radova.

Dva SPM-a na terminalu u martu oštećena su u oluji i vraćena u rad u aprilu.

Terminal obrađuje oko 1% globalne ponude nafte i glavni je put za većinu izvoza nafte iz Kazahstana.

Treće privezište radi u „intenzivnom režimu“, saopštio je konzorcijum, i moći će da utovari do 3,5 miliona tona nafte mjesečno.

Plan utovara CPC Blend-a za avgust postavljen je na 5,026 miliona tona, dok je za septembar određen na 5,153 miliona tona. Planovi će sada morati da se revidiraju.

Najveći dobavljač nafte preko CPC-a, Tengizchevroil (TCO), predvođen Chevron-om, rekao je da su njegovi utovari preko rute „trenutno nesmetani“. TCO je smanjio proizvodnju na svom naftnom polju Tengiz u avgustu zbog planiranog održavanja, koje bi trebalo da bude završeno u septembru.

Drugi veliki snabdevač preko CPC gasovoda, kazahstansko naftno polje Kašagan, takođe je smanjio proizvodnju u avgustu zbog curenja gasa početkom mjeseca i postepeno je povećavao proizvodnju.

Glavni akcionari u CPC su ruski operater gasovoda Transneft (TRNF_p.MM) sa 24% udela, kazahstanski KazMunaiGas sa 19% i kompanija Chevron Caspian Pipeline Consortium Compani sa 15%.

Ostali su LUKARCO B.V (12,5%), Mobil Caspian Pipeline Compani (7,5%), Rosneft-Shell Caspian Ventures Limited (7,5%) i Eni International (N.A.) N.V. S.a.r.l. (2%).