Poljska kaže da bi evro trebalo da bude opcioni

Poljska kaže da bi evro trebalo da bude opcioni

EU je potrebna reforma koja bi državama članicama omogućila da napuste evro i da se vrate svojim nacionalnim valutama, rekao je poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau u ponedeljak za list Rzeczpospolita.

„Ravnopravnost država članica zahtjeva vraćanje jednakih mogućnosti za njihov razvoj, što bi, zauzvrat, trebalo da dovede do reforme evrozone. Radikalizam ove reforme ne može a priori da isključi nikakva rešenja, poput… privremenog ili trajnog vraćanja neke od zemalja članica evrozone na nacionalne valute“, naveo je ministar spoljnih poslova.

Šef poljske vladajuće partije Pravo i pravda, Jaroslav Kačinjski, ranije je rekao da bi prelazak na evro doveo do radikalnog osiromašenja poljskog naroda.

Poljska se pridružila Evropskoj uniji 2004. godine, ali ne koristi evro kao svoju valutu. Iako prema Ugovoru o pristupanju sve nove članice EU moraju da pristupe evrozoni, zemlje imaju pravo da odlože usvajanje jedinstvene valute, što je Poljska i učinila. Ipak, očekuje se da će na kraju svoju valutu, zlot, zameniti evrom.

Aktuelna vlada se više puta protivila pridruživanju evrozoni u doglednoj budućnosti, ističući da je reč o tome da „Poljska zadrži svoju nezavisnost i suverenitet“.