Poljska i Južna Koreja potpisuju vojni sporazum vrijedan 5,8 milijardi dolara

Poljska i Južna Koreja potpisuju vojni sporazum vrijedan 5,8 milijardi dolara

Poljska bi danas trebalo da sklopi sporazum sa Južnom Korejom o kupovini tenkova, haubica i municije u vrijednosti od oko 5,8 milijardi dolara, dok ta evropska zemlja pojačava svoje odbrambene i sposobnosti odvraćanja pred ruskim ratom u Ukrajini.

Potpredsjednik poljske vlade Mariusz Blaszczak, koji je i ministar odbrane svoje zemlje, i šef administracije južnokorejskog programa za odbrambene nabavke, Eom Dong-hvan, treba da potpišu ugovore u vojnoj bazi u gradu Morag na sjeveru Poljske.

Konzervativna vlada Poljske, na vlasti od 2015. godine, radi na jačanju oružanih snaga zemlje kao odgovor na politiku i akcije susedne Rusije.

Poljska je, kao i druge evropske nacije i Sjedinjene Države, poslala vojnu opremu Ukrajini tokom šestomesečnog rata. Poljska vlada nastoji da zameni deo opreme koju je delila novim nabavkama, uključujući tenkove Abrams proizvedene u SAD.

Prema sporazumu sa Južnom Korejom, Poljska kupuje 180 tenkova K2 Black Panther, proizvođača Hiundai Rotem i vrednih oko 3,4 milijarde dolara, zajedno sa 212 haubica K9 Thunder kompanije Hanhva Defense, vrednih oko 2,4 milijarde dolara. Dogovor uključuje obuku, logistiku i municiju.

„Naručena oprema predstavlja stvarno jačanje poljskog potencijala odvraćanja i odbrane“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Poljske.

Očekuje se da će neki od artikala stići ove, a svi do kraja 2025. godine.

Poljska i Južna Koreja takođe planiraju da ove godine potpišu sporazum o kupovini 12 aviona FA-50, lake letelice za obuku i borbenost koju proizvodi Korea Aerospace zajedno sa Lockheed Martinom, rekao je Blaszczak.

Poljska traži transfer tehnologije kako bi mogla da pokrene proizvodnju u zemlji.