Rusija ocjenjuje mogućnost okončanja ukrajinskog sukoba

Rusija ocjenjuje mogućnost okončanja ukrajinskog sukoba

Zapadne nacije odugovlače sukob u Ukrajini kako bi nanele više štete Rusiji, ali što duže traje, biće teže završiti se mirnim rešenjem, izjavio je visoki ruski diplomata. Trenutna pozicija Ukrajine onemogućava diplomatski kontakt sa Rusijom, izjavio je u nedelju za Fajnenšel tajms Genadij Gatilov, stalni predstavnik Rusije pri UN u Ženevi.

SAD i njeni savjeznici koriste neprijateljstva u Ukrajini „kao stvar pritiska na Rusiju, kao oruđe izolacije Rusije… nanose štetu našoj poziciji, ekonomski, politički“, rekao je on.

Shodno tome, Kijev je u martu prekinuo direktne razgovore sa Rusijom, koja je obećala potencijalno rešenje sukoba, rekao je diplomata. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da razgovori sa Rusijom više nisu mogući nakon što je u aprilu optužio Rusiju da je počinila ratne zločine u gradu Buča u blizini Kijeva. Rusija je negirala optužbe.

Zelenski je više puta rekao da je spreman da razgovara sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom o okončanju sukoba, ali će to učiniti tek nakon što se sve ruske trupe povuku na položaje pre 2014. Moskva veruje da je to ukazivalo na to da ne postoji „praktična platforma“ za sastanak Putin-Zelenski, rekao je Gatilov.

„Sada ne vidim nikakvu mogućnost za diplomatske kontakte“, rekao je Gatilov za britanski list. „I što se sukob više bude odvijao, to će teže biti diplomatsko rešenje.

Ruske veze sa zapadnim zemljama su takođe postale praktički nepostojeće, a delegacija koju on predvodi nema nikakve formalne ili lične kontakte sa bilo kojim zapadnim kolegama, dodao je on. Rusija vjeruje da SAD ne mare za interese ruskog suseda i da žele da se bore protiv Rusije „do poslednjeg Ukrajinca“, rekao je diplomata.