Dvostruka nagrada za pobjednika US Opena

Dvostruka nagrada za pobjednika US Opena

Ulozi ne mogu biti veći u nedeljnom finalu Flešing Medouza između španskog tinejdžerskog fenomena Karlosa Alkaraza i Norvežanina Kaspera Ruuda, a pobjednika čekaju trofej Ju-Es opena i broj jedan na svijetskoj rang listi.

Sukob između dva probila igrača 2022. je prikladan zaključak završnog meča godine, koji je pokazao svijetlu budućnost sporta dok izlazi iz ere velike trojke Rafaela Nadala, Novaka Đokovića i Rodžera Federera.

Drugošampion Otvorenog prvenstva Francuske Ruud nazvao je zaključak „pobednik preuzima sve“ „idealnom situacijom“ nakon što je pobedio Rusa Karena Hačanova u četiri seta u polufinalu u petak.

Nadljudski Alkaraz, koji je preživeo tri uzastopna maratona u pet setova da bi stigao na ivicu grend slem slave, rekao je da njegova vizija dolazi u fokus.

„Blizu je, ali je u isto vreme i tako daleko, znaš?“ Alkaraz je rekao novinarima nakon što je u petak uveče pobjedio Amerikanku Frensis Tijafo.

„To je finale grend slema, borba za broj jedan na svetu, nešto o čemu sam (maštao) od detinjstva.

19-godišnji Španac je pobedio Ruuda u oba njihova prethodna susreta, uključujući i pobedu u nizu u finalu Majami Opena u aprilu.

„Poznajem ga veoma dobro“, rekao je Alkaraz.

„Podelili smo dosta trenutaka na turnirima. Naravno, on je veoma fin momak van terena. Mnogo razgovaram sa njim, kada možemo.

„Igrao sam sa njim dva puta. Dva puta sam ga pobjedio. Igra jako, jako dobro. Znam to. Moraću da pokažem sve od sebe.“

Ruud zna da se suočava sa teškim zadatkom u rušenju zapaljenog Alkaraza, koji je ove godine osvojio četiri titule, uključujući i Masters trofeje u Majamiju i Madridu.

„Ako želim da pobedim Karlosa, moraću da igram veoma precizno sa svim udarcima koje sam pogodio, posebno da pokušam da ga zadržim malo dalje u polju“, rekao je on.

„Ako uđe, može da uradi bilo šta sa loptom. Može da otkine pobednika. Takođe ima odličan dodir sa loptom… može da izvodi oba udarca napred i nazad. Ponekad će vas izbaciti van garda sa ispusti udarac.“

Sa očima sveta tenisa uprtim u njih, mentalna bitka bi mogla biti jednako važna kao i bilo koja taktička odluka, rekao je Ruud.

„Igramo za turnir i takođe broj jedan na svijetu. Naravno, biće živaca i oboje ćemo to osetiti“, rekao je on.

„Nadam se da će biti dobar meč. Pobjedio me je nekoliko puta i tražiću da se osvetim.“