Regulator EU odobrio dvije vakcine protiv „Omikrona”

Regulator EU odobrio dvije vakcine protiv „Omikrona”

Evropska agencija za ljekove (EMA) preporučila je u četvrtak odobrenje dve vakcine protiv koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech i Moderna, prilagođene novoj verziji „Omikrona“ BA.1.

Napominje se da su vakcine prilagođene na osnovu originalnih već odobrenih za upotrebu u EU. Takvi lekovi omogućavaju bolju zaštitu od novih varijanti koronavirusa i dizajnirani su da održe optimalan nivo zaštite od COVID-19 kako se virus razvija.

Studije koje je analizirala EMA otkrile su da vakcine Pfizer/BioNTech i Moderna pružaju snažan imuni odgovor na varijantu Omicron VA.1 i originalnu varijantu SARS-CoV-2 kod prethodno vakcinisanih osoba.

Neželjeni efekti nakon primene lekova bili su u skladu sa onima uočenim u slučaju originalnih vakcina i bili su kratkotrajni, što je medicinskom regulatoru EU dalo razlog da kaže da su vakcine bezbedne.

Trenutno, EMA takođe analizira bezbjednost i efikasnost vakcina prilagođenih varijantama „Omikrona” BA.4 i BA.5.

Odluka regulatora EU je samo preporuka, na osnovu koje nacionalni regulatori zemalja članica mogu da dozvole upotrebu novih vakcina.

Velika Britanija je prethodno odobrila Moderninu vakcinu protiv COVID-19, koja cilja i na originalni soj i na varijantu Omicron, postavši prva zemlja na svetu koja je to učinila.

Podsetimo, evropska komesarka za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kirijakides upozorila je da zemlje članice EU zimi čeka još jedan talas COVID-19 i pozvala na ubrzanje vakcinacije ugroženih grupa stanovništva.