Raković: Veoma važno što se glas izabranog predstavnika iz Republike Srpske čuo na Savjetu bezbjednosti UN

Raković: Veoma važno što se glas izabranog predstavnika iz Republike Srpske čuo na Savjetu bezbjednosti UN

Istoričar Aleksandar Raković smatra da je veoma važno što je glas Republike Srpske mogao da se čuje u Savjetu bezbjednosti UN i to od srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović, koja je izabrana na izborima u Republici Srpskoj i što je pokazano da Republika Srpska ne priznaje Kristijana Šmita.

„Ne samo da ga ne priznaju u BiH, nego da ga ne priznaju bilo gdje, pa ni na međunarodnim forurmima, gdje je od zapadnih faktora zlonamjerno ubačen da govori pred Savjetom bezbjednosti, iako sam nije dobio potvrdu tog tijela za navodnu funkciju koju obavlja u BiH“, rekao je Raković.

On je ocijenio da Republika Srpska stalno pruža dodatne argumente kako je potrebno zaštititi legitimitet i legalitet i institucija i sva tri naroda u BiH, a ne inostranih faktora koji destabilizuju ovaj prostor.

Raković je istakao da je optužbama na račun predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za „secesionističku retoriku koja predstavlja prijetnju miru“, Šmit debelo promašio svoju temu i pokazao da ne poznaje niti prirodu secesionizma, niti aktere secesionizma.

„S tim u vezi su i ispravne riječi Željke Cvijanović koja je ukazala na to da se sudbina sva tri naroda i građana u BiH mora vratiti najprije u domaće institucije u BiH, a `izvući iz ruku stranaca koji će i dalje nastaviti da zlonamjerno podrivaju čitav prostor“, rekao je Raković.

On je dodao da su, nasuprot onome što je Šmit rekao, činjenice da je upravo Šmit prijetnja za stabilnost i mir u BiH i regionu, jer je on taj koji je personifikacija inostranog aparata koji rukovodi u BiH, i koji ne dozvoljava narodima u BiH da se dogovore oko rješenja i u BiH i oko rješenja koja se tiče regiona bivše Jugoslavije.

Šmit i ostali međunarodni faktori koji su u BiH, ali i izvan BiH, u stvari, kaže on, neprestano stvaraju „jabuke razdora“ i ne dozvoljavaju da se ostvari stabilnost na čitavom prostoru bivše Jugoslavije.

„Oni su remetilački faktor, a ne Republika Srpska, i ne Milorad Dodik“, istakao je Raković.

On je podsjetio da je Dodik među onima koji su se zalagali da se očuva poredak na prostoru Jugoslavije, tako što bi se sačuvala jedna međunaorodno priznata zemlja kakva je bila Jugoslavija.

„Dakle, ne mogu biti secesionisti oni koji su branili svoju zemlju, a ne biti oni koji su razbijali svoju zemlju. A svoju zemlju su razbijali muslimanski i hrvatski faktori. Oni su secesionisti, a ne Dodik, koji se zalaže za integralizam, onaj integralizam koji je u interesu srpskog naroda“, rekao je Raković.

On je naveo da su zapadni stranci ti koji ne žele da se do kraja ostvari mir i stabilnost i da se nađu kompetentna rješenja od interesa za sve građane bivše jugoslavije, a posebno BiH.

„Moj lični stav je da je najbolje rešenje za BiH razdruživanje po češko-slovačkom modelu. Dakle, to je spasonosno rešenje za sve, za sva tri naroda u BiH, kako bi se čitav teret koji BiH nosi sa sobom skinuo sa leđa svima“, rekao je Raković.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, obratila se juče na sjednici Savjeta bezbjednosti u Njujorku u okviru debate o BiH, a tom prilikom je između ostalog, od ovog tijela UN zatražila da podrži BiH insistiranjem na potpunom sprovođenju slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i osudi strano miješanje u BiH kojim se podriva ovaj sporazum, krši vladavina prava, korumpira pravosudni sistem i ometa politička saradnja unutar BiH.

Cvijanovićeva je napustila salu tokom obraćanja Kristijana Šmita jer, kako je navela, nije verifikovan u tom savjetu, nastavlja sa pravljenjem eksperimenta od BiH stavljajući se iznad demokratski izabranih institucija, za šta mu Dejtonski mirovni sporazum nije dao mandat.

Šmitovom obraćanju nisu prisustvovali ni šefovi stalnih misija Rusije i Kine pri UN, koje ga ne priznaju kao visokog predstavnika u BiH.