Iran zatvara granicu sa Irakom,Ispaljene rakete na Bagdadsku Zelenu zonu

Iran zatvara granicu sa Irakom,Ispaljene rakete na Bagdadsku Zelenu zonu

Militanti su ispalili rakete na Bagdadsku utvrđenu Zelenu zonu dok su sukobi između šiitskih muslimanskih grupa prelili drugi dan, saopštila je iračka vojska, a Iran je zatvorio granicu sa Irakom posle najgorih borbi u iračkoj prijestonici za godine.

Ulice Bagdada u utorak su bile uglavnom prazne. Naoružani ljudi su krstarili u kamionetima koji su nosili mitraljeze i mašući bacačima granata, ali su stanovnici poštovali policijski čas. Tokom noći, stalna paljba iz vatrenog oružja i raketa odjeknula je širom grada.

Dvadeset dve osobe su ubijene u ponedeljak, a više od 100 je ranjeno kao pristalice šiitskog sveštenika Moktade al-Sadra, bivšeg anti-SAD. vođa pobunjenika, suočen sa šiitskim oružanim grupama uglavnom lojalnim Iranu.

Produženi politički ćorsokak nakon oktobarskih izbora, tokom kojih su se dva tabora nadmetala za vlast, omogućio je zemlji najduži put bez vlade i doveo do novih nemira dok se Irak bori da se oporavi od višedecenijskog sukoba.

Ovoga puta borbe su među šiitskom većinom koja vlada Irakom od američke invazije 2003. kojom je svrgnut sunitski diktator Sadam Husein.

Zvaničnik iračke vlade, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da trenutno nema pregovora o ublažavanju sukoba između naoružanih grupa i da vlasti nisu u poziciji da nametnu kontrolu.

„Vlada je nemoćna da to zaustavi, jer je vojska podeljena na (iranske) lojaliste i sadriste“, rekao je zvaničnik.

Nasilje od ponedeljka podstaknuto je Sadrovom najavom da će se povući iz svih političkih aktivnosti – odluka za koju je rekao da je odgovor na neuspeh drugih šiitskih lidera i partija da reformišu korumpirani i propadajući sistem vlasti.

Sadr je kasnije rekao da je započeo štrajk glađu u znak protesta protiv upotrebe oružja na svim stranama.

Iračka vojska proglasila je otvoreni policijski čas širom zemlje i pozvala demonstrante da napuste Zelenu zonu, dok su Sjedinjene Države opisale nemire kao uznemirujuće i pozvale na dijalog kako bi se ublažili politički problemi Iraka.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi rekao je da Vašington ne vidi hitnu potrebu da evakuiše osoblje iz svoje ambasade u zelenoj zoni u Bagdadu.

Sadr se pozicionirao kao nacionalista koji se protivi svakom stranom mešanju, bilo iz Sjedinjenih Država i Zapada ili iz Irana.

On je insistirao na prevremenim izborima i raspuštanju parlamenta, rekavši da nijedan političar koji je bio na vlasti od invazije SAD 2003. godine ne bi trebalo da bude na toj funkciji.

On komanduje hiljadama vojnika i ima milione lojalnih pristalica širom zemlje. Njegovi protivnici, dugogodišnji saveznici Teherana, kontrolišu desetine paravojnih grupa koje su teško naoružane i obučene od strane iranskih snaga.

Sadr i njegovi protivnici dugo su dominirali državnim institucijama i upravljali velikim dijelovima iračke države.

Susedni Iran zatvorio je granicu sa Irakom i pozvao svoje građane da izbegavaju putovanje tamo, rekao je visoki zvaničnik. Iranska državna televizija saopštila je da su letovi takođe obustavljeni „do daljeg zbog nemira tamo“.

Milioni Iranaca svake godine putuju u irački grad Kerbala na ritual Arbaeen, koji označava kraj 40-dnevne žalosti za unukom proroka Muhameda, imama Huseinom. Arbaeen pada od 16. do 17. septembra ove godine.

„Granica sa Irakom je zatvorena. Zbog zabrinutosti za bezbednost, neophodno je da se Iranci uzdrže od putovanja u Irak do daljnjeg“, rekao je zamenik iranskog ministra unutrašnjih poslova Majid Mirahmadi, a prenosi državna televizija.