Skoro svi holandski vozovi zaustavljeni zbog štrajka oko Utrehta

Skoro svi holandski vozovi zaustavljeni zbog štrajka oko Utrehta

Skoro cijela holandska železnička mreža zatvorena je u utorak pošto su radnici pogođeni rastućom inflacijom i nedostatkom osoblja stupili u štrajk tražeći bolje plate i uslove rada.

Osoblje železničke kompanije NS danas je prekinulo rad u regionu centralne Holandije, koji služi kao čvorište za skoro sve železničke linije, zaustavljajući vozove širom zemlje. Izuzetak je bila linija koja povezuje Amsterdam sa prometnim aerodromom Šiphol koji se vratio u rad nakon štrajka koji je zatvoren u ponedeljak.

Glavna stanica u Utrehtu, najveće železnički čvorište u zemlji i inače prepuna putnika, bila je sablasno pusta u utorak ujutro. Ekrani koji prikazuju red vožnje vozova bili su osvetljeni crvenim slovima rečju „otkazano“, a spiker stanice je na holandskom i engleskom objasnio da su službe pogođene štrajkom.

NS je u saopštenju naveo da međunarodni vozovi kojima upravljaju Thalis i Eurostar ponovo saobraćaju nakon što su obustavljeni u ponedeljak.

Šiphol je u upozorenju putnicima rekao da je NS naznačio da će četiri voza na sat saobraćati u oba smjera između aerodroma i centralne stanice holandske prestonice.

Sindikati su pozvali na seriju štrajkova na holandskoj željezničkoj mreži nakon što su propali pregovori o novom kolektivnom ugovoru.

Putnici u Holandiji nisu sami u štrajkovima na željeznici. Ujedinjeno Kraljevstvo je tokom ljeta pogođeno brojnim prekidima rada na železničkim linijama i londonskom metrou.