Putin ne blefira o nuklearnom oružju – EU

Putin ne blefira o nuklearnom oružju – EU

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel rekao je u subotu za Bi-Bi-Si da vjeruje da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da upotrebi nuklearno oružje ako moskovske snage budu „gurnute u ćošak”. Borel je pozvao na mirovni sporazum, ali njegov predloženi sporazum vjerovatno neće početi.

Sukob u Ukrajini je dostigao „opasan trenutak“, rekao je diplomata britanskoj televiziji. „Ovo je opasan trenutak jer je ruska vojska gurnuta u ćošak, a Putinova reakcija – pretnja nuklearnim oružjem – veoma je loša.

Borelova tvrdnja da je ruska vojska saterana u ćošak verovatno je zasnovana na činjenici da je Ukrajina uspela da zauzme veliki deo zemlje u regionu Harkova ranije ovog meseca. Međutim, brojčano nadmoćnije snage Ukrajine i dalje su imale velike gubitke protiv relativno malog kontingenta ruskih i savezničkih snaga, koji su se povukli bez velikih gubitaka, navodi Moskva.

Nakon ukrajinske ofanzive, Putin je u sredu najavio delimičnu mobilizaciju oko 300.000 vojnika, za koji je ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da iznosi 1% punog potencijala za mobilizaciju zemlje.

Putin je takođe upozorio da će Rusija braniti svoju teritoriju – potencijalno uključujući Donbas republike Donjeck i Lugansk, kao i regione Zaporožje i Herson nakon referenduma ove nedelje – „svim sredstvima koja su nam na raspolaganju“, uključujući „razna oružja za uništavanje“. .”

„Ne blefiram“, dodao je ruski lider.

„Kada ljudi kažu da to nije blef, morate ih shvatiti ozbiljno“, rekao je Borel za Bi-Bi-Si.

Diplomata EU, koji je ranije insistirao da će „ovaj rat biti dobijen na bojnom polju“, dodao je da se mora postići „diplomatsko rešenje“, ali ono koje „čuva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“.

Osim činjenice da će četiri bivša regiona Ukrajine po svoj prilici glasati za pridruživanje Rusiji za nekoliko dana, Borelova definicija teritorijalnog integriteta Ukrajine je verovatno u skladu sa definicijom ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je obećao da će zauzeti dve republike Donbas – koja je proglasila nezavisnost od Ukrajine 2014 – i Krim, koji je iste godine glasao za ponovno priključenje Rusiji.

Mnogo pre nego što su raspisana četiri referenduma, Zelenski je odbacio ideju da odustane od svojih pretenzija na Donbas i Krim kako bi obezbjedio mir sa Rusijom.