Mazda razgovara o okončanju proizvodnje u Rusiji

Mazda razgovara o okončanju proizvodnje u Rusiji

Japanska kompanija Mazda Motor Corp (7261.T) razgovara o okončanju proizvodnje svojih vozila u fabrici zajedničkog preduzeća u Vladivostoku, u istočnoj Rusiji, objavio je u subotu list Nikkei.

Japanski proizvođač automobila, koji je prošle godine prodao 30.000 automobila u Rusiji, rekao je u martu da će se izvoz delova u fabriku okončati i da će proizvodnja prestati kada ponestane zaliha. Upravlja fabrikom sa ruskim proizvođačem automobila Sollers (SVAV.MM).

Mazda nije donela odluku o prekidu prodaje i održavanja automobila u Rusiji, navodi list. Nije bilo vremenskog okvira za zaustavljanje proizvodnje u fabrici u Vladivostoku.

Portparol Mazde nije odmah bio dostupan za komentar.

Mazdin rival, Toiota Motor Corp (7203.T), saopštila je u petak da je odlučila da prekine proizvodnju vozila u Rusiji zbog prekida u isporuci ključnih materijala i delova.

Mnoge fabrike u Rusiji obustavile su proizvodnju i otpustile radnike zbog nestašice visokotehnološke opreme zbog sankcija i egzodusa zapadnih proizvođača otkako je Moskva poslala oružane snage u Ukrajinu 24. februara.